Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tour de France – som det är tänkt att trampas i sommar om tävlingen blir av. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Hoppet lever för klassikern Tour de France

Elitidrotten världen över tvärnitar och det mesta står stilla.
Viruskrisen sveper även över Frankrike men hoppet lever för cykelklassikern Tour de France.
Den kan möjligen rulla i sommar – dock utan publik.
– Det finns ingen brådska att ta ett beslut nu. Låt oss fokusera på det berg vi har framför oss.

Det säger Frankrikes idrottsminister Roxana Maracineanu i en radiointervju och anspelar förstås på den rådande pandemin. I en tid då idrottstävlingar och mästerskapen dagligen stryks utesluter hon inte att årets upplaga den 27 juni–19 juli kan genomföras på landets vägar.

Men restriktionerna för åskådare kommer med stor sannolikhet att vara påtagliga. I dagsläget, som coronaspridningen ser ut i landet, lär inga åskådare tillåtas. Då bör påpekas att totalt runt tio miljoner brukar kanta vägarna.

Till skillnad från flertalet arenaidrotter är Tour de France inte beroende av intäkter från betalande publik – och lider därför inte ekonomiskt av att genomföras utan åskådare.

Idrottsminister Maracineanu företräder den franska regeringen i de diskussioner som förs med tourens ledning. Enligt Maracineanu övervägs alla alternativ, från att ställa in, flytta fram till att låta loppet arrangeras som planerat men utan publik.

– Allt är möjligt. Vi har infört publikförbud i andra tävlingar tidigare, även om det i det här fallet inte kommer att ha samma påverkan. Affärsmodellen för touren bygger inte på biljettförsäljning som i exempelvis fotboll eller rugby, säger hon till radiokanalen France Bleu.

Kan se på tv

Maracineanu tror heller inte att cykelfansen blir allt för ledsna av att de går miste om att på nära håll kunna se cyklisterna trampa förbi.

– Jag tror att var och en i dag är medveten om situationen och känner ansvar för den period vi går igenom. Alla vet varför och alla vet vilka fördelar det medför att isolera sig. Det kan inte vara så illa eftersom man kan följa loppet på tv, säger hon.

Marc Madiot, ordförande i det franska cykelförbundet, reser dock tvivel kring om folk verkligen nöjer sig med rörliga bilder.

– Hur ska man stoppa åskådare som vill titta? frågan han sig.

Svårt att komma i form

Ett annat spörsmål är hur redo cyklisterna hinner bli för det fysiskt krävande loppet och om de kan färdas och bo tillsammans som tidigare. Tävlingssäsongen ställdes tills vidare in i förra veckan och samtliga lopp är inställda fram till slutet av april.

– Så länge vi inte får ge oss ut på vägarna är det svårt att tro att man ska komma i form för loppet, säger proffscyklisten Romain Bardet till France Bleu.

Tour de France har under fredstid arrangerats varje år sedan 1903. Årets lopp är tänkt att starta i Nice och med sedvanlig målgång på Champs-Élysées i Paris.