Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Eriksen (till höger) firar med Pione Sisto efter att ha gjort matchens enda mål mot Montenegro.

Hoppet lever för Danmark

Danmark var piskat att vinna på svårflörtad bortamark. Christian Eriksens mål räckte för att hålla den rödvita VM-drömmen vid liv. För Tyskland och England besannades den redan under torsdagen.

Seger i Podgorica var mer eller mindre ett måste för både hemmalaget Montenegro och bortalaget Danmark för att hålla liv i deras VM-förhoppningar. Det blev det sistnämnda laget som tog ett stenhårt grepp om en playoffplats genom seger med 1–0, tack vare Tottenhamstjärnan Christian Eriksen, som hittade rätt från straffområdeskanten en kvart in i matchen. När Montenegro strax därefter fick viktige Stevan Jovetic skadad blev uppförsbacken redan från start för tung för hemmalaget, och danskarna kunde hålla sin uddamålsledning hela vägen till slutsignal.

Danmark har fortfarande chans att ta en direktplats vid seger mot Rumänien i sista matchen, men då krävs att just Montenegro besegrar Polen på bortaplan. Vilket också är det Montenegro nu måste göra, samtidigt som danskarna förlorar, för att de ska ha chans på VM.

Lewandowski historisk

Gruppledande Polen får med andra ord vänta på VM-konfekten trots sin 6–1-seger borta mot Armenien tidigare under dagen. Stor huvudrollsinnehavare i segern blev lagkapten Robert Lewandowski. Bayern München-stjärnan gjorde mål både på direkt och indirekt frispark innan han krönte sitt hattrick med sitt 50:e landslagsmål, vilket gjorde honom till landets främsta landslagsmålskytt genom tiderna.

Hans klubbkamrater Sebastian Rudy och Joshua Kimmich hade också anledning att fira under torsdagskvällen, då de båda nätade i Tysklands 3–1-seger över Nordirland. Den förstnämnda gjorde det med en rökare i krysset från över 30 meters avstånd efter mindre än två minuters spel. Segern innebar att Tyskland blev det andra laget i det europeiska kvalet att bli klara för sommarens VM-slutspel.

England klart

Det tredje landet blev England, som tack vare ett övertidsmål av Tottenhamanfallaren Harry Kane vann med 1–0 hemma mot Slovenien. En seger som säkrade deras gruppseger. Samtidigt tog deras brittiska kollegor i Skottland ett hårt grepp om andraplatsen via seger, även där med 1–0, hemma mot Slovakien. Matchens enda mål noterades som ett självmål av förre Liverpoolprofilen Martin Skrtel, efter förarbete av Chris Martin (inte att förväxla med Coldplaysångaren med samma namn).

Samtidigt i lilla San Marino fick, i norsk media hårt kritiserade, förbundskaptenen Lars Lagerbäck lite andrum. Norrmännen gjorde vad som förväntades och vann den tabellmässigt betydelselösa drabbningen med hela 8–0.