Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Hoppas så småningom slå mig in i UFC"

Spårvagnsförare till vardags, VM-guldmedaljör på fritiden. I söndags vann Cornelia Holm från Göteborg guld på amatör-VM i MMA – och siktar nu ännu högre. – Härnäst hoppas jag kunna få ett hyfsat proffskontrakt och så småningom slå mig in i UFC, säger Holm till GP.

Den uppmärksamme göteborgaren kan upptäcka en världsstjärna bakom spakarna när man hoppa på vagnen. Där sitter nämligen Cornelia Holm till vardags.

Men det är inte för hennes spårvagnskörande som 28-åringen gjort sig ett namn.

I helgen vann hon amatör-VM i MMA i bantamvikt efter finalseger mot norskan Camilla Mannes.

– Mina matcher har sett ganska lika ut och alla har gått ungefär som planerat. I stående har det varit mycket clinch, där jag har satt många fina knän, sen har jag tagit ner dem och dominerat på marken, säger Cornelia Holm och fortsätter:

– Känslan när jag visste att jag vunnit finalen var jäkligt skön. En stor lättnad! Jag hade höga förväntningar på mig själv. Jag kände att jag var tvungen att vinna, det fanns inga alternativ som jag hade varit nöjd med. Så jag var mest lättad – sedan kom lyckan lite senare.

Hur fungerar det att kombinera MMA med att jobba som spårvagnsförare?

– Det funkar bra. Jag kör spårvagn på timmar och jobbar ungefär halvtid. Det är perfekt, jag jobbar bara när jag kan och får oftast jobba de tiderna jag vill. Sen är jobbet i sig bra när jag tränar så mycket. Det är inte speciellt ansträngande fysiskt, utan jag kan passa på att återhämta mig i vagnen mellan träningspassen.

VM gick dock långt från spårvagnsspåren i Göteborg – på klassisk kampsportsmark: Las Vegas i USA.

– Det är lite mäktigt att vara i Las Vegas och tävla, kampsportens huvudstad liksom. Men samtidigt är det stressigt och varmt, så det är inte den optimala miljön att vara i för att förbereda sig inför tävling kanske. Men det är coolt när man är där och samtidigt skönt att åka därifrån.

Hon har tränat MMA i tre år – under vilka hon hunnit göra två VM och ett EM – och har innan dess brottats i Värnamo brottarklubb i staden där hon växte upp.

– Jag flyttade till Göteborg ganska direkt efter gymnasiet. När jag inte jobbar eller tränar, hängs det kanske lite väl mycket i soffan hemma framför Netflix med min sambo Christoffer, som också var min coach på VM. Annars gillar jag att sy, måla och läsa böcker. Umgås med vänner kan vara trevligt att göra ibland också... Men det gör jag för sällan! Hoppas på att ha lite mer tid nu i sommar för mina vänner när jag inte måste förbereda mig inför ett VM, berättar Holm.

Med guldet i sin ägo siktar Cornelia Holm mot nya mål.

– Mitt största mål är att göra en bra proffskarriär, att kunna leva på sporten. Så nu härnäst hoppas jag kunna få ett hyfsat proffskontrakt och så småningom slå mig in i UFC, säger Holm.

Ännu finns dock chansen att få se guldmedaljören i Göteborgs lokaltrafik. Men den som vill göra det får ge sig till tåls till efter helgen.

– Jag kommer hem på onsdag och kommer nog vara ledig fram till måndag iallafall. Så jag får fira lite i helgen, säger Holm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.