Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hoppas få över centimetern på sin sida

Michel Tornéus, största svenska stjärnan i inomhus-EM, har mamma från Boden och pappa från Kongo. - Jag har aldrig varit i Kongo, så det är mest Boden i mej, funderar han. Där uppe i Norrland tillbringade jag varje jul och nyår till jag fyllde 15.

Michels första mellannamn, Tresor, betyder klenod på franska och visst är han juvelen i kronan när det svenska EM-laget samlas. Andra mellannamnet är för övrigt lika med pappas kongolesiska efternamn.

Han växte upp i Stockholm och bodde i Fittja när han åkte till Tumba för en prova-på-dag.

- Jag var sex år och hittade längdhoppet direkt, minns han. Vi hoppade höjd oh sprang 40 meter också, men längd var roligast. Fantastiskt att jag hittade rätt direkt och det blev inte sämre av att jag märkte hur jag kunde hävda mej. Jag fick vänner direkt och jag, som var en liten blyg kille, kunde sticka ut lite. Fast blyg är jag fortfarande, åtminstone reserverad mot folk jag inte känner.

Efter att den svenska friidrottens framgångsstorm bedarrat och giganter som Stefan Holm, Christian Olsson, Carolina Klüft och Kajsa Bergqvist har lagt av ligger förväntningarnas börda tungt på Michel Tornéus. Han är en av få världsstjärnor i laget, bara en centimeter från olympisk medalj i somras.

Michel säger att han inte riktigt tänker så.

- Förväntningar betyder ju att folk tycker att jag är duktig, det är bara att ta till sej, funderar han. Men jag ser mej inte som någon "posterboy", för det finns ju flera som är bra. Emma (Green Tregaro) och Ebba (Jungmark) har tagit medaljer förut och i somras vann Moa (Hjelmer) EM. Flera andra är på gång.

Men själv var han bara SÅ lite ifrån att bli Sveriges ende medaljör i den olympiska huvudidrotten.

En placering.

En centimeter.

- Det var tungt, medger han, och det tog tid att komma över. Ändå, medalj i EM var det stora målet och det klarade jag. OS kom lite på köpet, men smällen blev hård.

Under hösten trängde andra känslor fram. Ingående samtal med tränaren Oscar Gidewall hjälpte Michel att tänka om, att inte deppa. Trots allt var han ju fyra i hela världen, i en sport som miljarder prövat på. Vilken människa har inte någon gång testat hur långt han eller hon kan hoppa?

- Nu är jag jävligt stolt över vad jag gjort, säger Michel. Jag gjorde mitt allra bästa, men tre hoppare gjorde det bättre.

Numera ser han den först så snopna fjärdeplatsen som en inspiration för framtiden. Helst skulle han se att inne-EM innebär ett steg till, något som får folk i allmänhet att glömma vad som hände i OS.

- Tar jag medalj nu kanske inte så många fortsätter att tycka synd om mej, funderar han. Jag tror att jag är stärkt av resultaten i somras och det driver mej ännu mera mot den där pallplatsen jag vill ha i Göteborg.

Han är beredd på att möta en välvilja som kan bli en belastning. Michael Tornéus är en snäll person, han skriver gärna autografer och ställer upp på bilder, tackar artigt för all uppmuntran, men...

- ...klart det finns en risk att det blir för mycket och jag ska lära mej säga "kan inte, jag tävlar i morgon", men samtidigt vet jag ju att alla vill väl och det är inte fel att vara omtyckt. Och efter tävlingen, då ställer jag upp hur mycket som helst.

Han kommer till Göteborg för att ha roligt.

- Jag missade EM 2006, men har hört av andra om hur kul det var, berättar han. Det är inte alla som får chansen till ett mästerskap på hemmaplan och en sådan chans vill ingen missa.

ANDRA OM MICHEL

"Otroligt ambitiös och målmedveten. En stabil människa, man känner sej trygg tillsammans med honom. Han har enormt fokus, men är framför allt en kär vän, en som alltid ställer upp när det behövs."

Carolina Klüft, träningskamrat.

"Prestationsmässigt hade han ett fantastiskt år 2012, då han visade att han behärskar mästerskapssituationerna. Men han väntar på en riktig fullträff och har sina längsta hopp i karriären framför sej."

Stefan Olsson, förbundskapten.

"Jag har följt honom i tio år och är imponerad över att Michel och hans tränare Oscar jobbar så långsiktigt. Nu är det dags att han slår mitt innerekord och det skulle vara kul om han tog medalj i Göteborg."

Mattias Sunneborn, svensk rekordhållare inomhus.

JAG SKULLE VILJA VARA BRA I ...

... fotboll

"Jag är uppväxt på ett ställe där fotbollen var stor och spelade en hel del hemma i bostadsområdet. Så småningom måste jag göra ett val och det blev friidrott, men intresset finns kvar."

... basket

"Jag följer inte med jättemycket, men har alltid tycks det varit roligt att spela. Jag hade inte dom fysiska förutsättningarna."

... snooker

"När jag jobbade på ungdomsgård blev det mycket biljard och jag tyckte väl att det gick hyfsat. Senare har jag kollat på tv och blivit fascinerad...så som stjärnorna spelar, där är man ju inte i närheten."

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.