Hopp om nytt medaljregn i Lahtis

OS-rekord i Sotji 2014, VM-rekord i Falun 2015. Genrepen från Stina Nilsson och Charlotte Kalla ger hopp om ett nytt medaljregn i Lahtis – även om det kan bli svårt att sätta ett nytt rekord.

ANNONS
|

Skidlandslaget har ett par historiska mästerskap bakom sig, där det knappt har gått en tävlingsdag utan att det blivit blågula medaljer. I Sotji för tre år sedan slutade det med elva svenska medaljer – fler än någonsin i ett OS – och i Falun året därpå sattes ett nytt VM-rekord med nio medaljer.

- Det är omöjligt att sia om vi ska kunna slå det nu. Vi hade ett fantastiskt mästerskap i Falun och fick med oss många medaljer, vi hade ett par åkare som var i otrolig form. Vi får se hur långt det kan räcka den här gången, säger förbundskapten Rikard Grip.

ANNONS

Nilsson största hoppet

Stina Nilsson är tveklöst det största individuella guldhoppet, i den inledande sprinten på torsdag, medan Charlotte Kalla har tagit medalj i varje mästerskap sedan VM 2009. Helgens insatser i genrepet i Otepää, där Nilsson var sprintetta och Kalla tvåa på milen, tyder på att de största stjärnorna kommer till VM i finfin form.

- Dessutom var det flera som gjorde sina årsbästa: Anna (Haag), Emma (Wikén) och Martin (Johansson). Det ger en grundtrygghet i hela gruppen att vi är på rätt väg och gör bra saker, säger Grip.

- Men vi har ingen officiell målsättning hur många medaljer vi ska ta.

Olsson sist in

Nästan hela den svenska truppen är från och med måndagen på plats på landslagets bas i Vierumäki, några mil från Lahtis. Sist att dyka upp på finländsk mark är Johan Olsson, som kommer från höghöjdsuppladdningen i Seiser Alm på onsdag. Den trefaldige medaljören från Falun-VM väntas göra sin första start på gulddistansen 15 kilometer nästa vecka.

ANNONS
Lahtis, TT:s utsände

Fakta: VM-programmet

Torsdag 23 februari: Sprint damer och herrar.

Lördag 25 februari: Skiathlon damer och herrar.

Söndag 26 februari: Sprintstafett damer och herrar.

Tisdag 28 februari: 10 km damer.

Onsdag 1 mars: 15 km herrar.

Torsdag 2 mars: Stafett damer.

Fredag 3 mars: Stafett herrar.

Lördag 4 mars: 30 km damer.

Söndag 5 mars: 50 km herrar.

ANNONS