Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hon har vunnit SM-guld – i tre olika sporter

Hon inledde sin idrottskarriär i tonåren. I år har landslagsspelaren Sara Sundström, 29, vunnit SM-guld – i rugby, lacrosse och landhockey.  – Jag brukar tacka ja till nya saker, säger hon.

När Sara Sundström var 16 år ville hon börja med sin första sport.

– Jag hade alltid tyckt att innebandy var kul i skolan. Men där fick man ju inte tacklas eller blocka med kroppen. Då var jag jättedålig. De andra hade jättemycket bollkontroll och jag blev mest avblåst hela tiden,säger hon.

Hon åkte i stället på en rugbyträning och blev fast.

Nu spelar hon i Göteborg RF, turnélaget West Coast Vikings och landslaget. Klubblaget, som är obesegrat i Sverige sedan 2012, är nyss hemkommet från SM-veckan i Norrköping. De vann med 55–0 i finalen mot Vänersborg.

2011 följde hon med en kompis på lacrosseträning och spelar i landslaget även där. För två år sedan ville hon hålla på med en vintersport.

– Mina kompisar bytte gym – då började jag med landhockey. I Sverige är det som störst inomhus. I små sporter börjar många i vuxen ålder och det blir mer jämlikt. Det är aldrig för sent att börja med en ny sport.

Sporterna är små här, men stora internationellt. Alla är med i OS och 29-åringen kommer sitta klistrad framför matcherna.

Det här året har hon tagit Idrottssveriges kanske ovanligaste trippel.

I mars vann hon SM-guld med sitt landhockeylag. I juni vann hon även SM i lacrosse med Farsta eftersom Göteborg för tillfället saknar spelare och håller på att rekrytera nya. Även i dessa SM blev segersiffrorna av utklassningskaliber: 7–0 mot Nacka, respektive 15–0 mot Sundbyberg.

Men Sara Sundström har stått på andra sidan också.

– Mina första fem år i rugbylaget förlorade vi varje match. Vi hade aldrig folk och var glada om vi fick starta matchen. Men vi hade så himla roligt ändå.

Vilken sport tycker du är roligast?

– Rugbyn är förstasporten. Den har jag hållit på med längst och är bättre i den. I de andra sporterna utvecklas jag snabbare och hittar nya grejer så de är roliga på det sättet.

Hur hinner du med?

– Det är ju min passion och min avkoppling. Jag kan rensa skallen från jobbet.

– Det är tur att tränarna, lagkamraterna, familjen och min pojkvän har tålamod och alltid uppmuntrar mig och får mig att göra det bästa vad jag än tar mig an i livet på och utanför planen.

– Genom att tacka ja till de chanser jag fått så har jag fått äran att representera Sverige i de olika landslagen. Hur många sådana chanser får man i livet? säger Sara Sundström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.