Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andrea Dohany är sedan länge framgångsrik tränare i Landvetter KK. Anita Östlund fyllde nyss 17 och gör OS-debut natten till onsdag. Bild: JON OLAV NESVOLD
Andrea Dohany är sedan länge framgångsrik tränare i Landvetter KK. Anita Östlund fyllde nyss 17 och gör OS-debut natten till onsdag. Bild: JON OLAV NESVOLD

"Hon har något speciellt som inte många har"

Anita Östlunds OS-debut närmar sig. Och tränare Andrea Dohany har höjt svårighetsnivån på hennes åk – som blir det tuffaste 17-åringen någonsin gjort.
– Det vore ju underbart att sätta allting här, säger Östlund.

Hon chockade många när hon för en månad sedan åkte felfritt i det korta programmet i EM och låg på en sjätte plats inför det fria programmet. Väl där kom dock nerverna, Östlund föll, och slutade på en 17:e plats. Nu hoppas hon att den erfarenheten ska hjälpa henne i OS-tävlingen.

– Det var jätteskönt att få åka dit och jag fick med mig mycket lärdomar hem. Och jag visste vad jag skulle träna på. Framför allt få mer stabila hopp och se till att jag klarar alla situationer i långa programmet, säger hon.

Och hon har inte gjort det lätt för sig. Nivån har skruvats upp ytterligare. Hennes tränare i Landvetter KK, Andrea Dohany, har höga förhoppningar.

– Jag hoppas att hon ska åka felfritt. Kan hon göra det så skulle det vara riktigt fantastiskt, för hon ligger ganska högt på de tekniska poängen. Vi har ändrat lite i det långa programmet, så det är ytterligare lite svårare än i EM.

Och det är just hoppen som är Östlunds styrka som konståkare. På träning har hon till och med testat kvadrupel-hopp på träning – något som ännu inte förekommer på tävling på damsidan.

– Hon har något speciellt som inte många har. Hon är smal och lång, och har den snabba rotationen i sig. Och hon har en jättespänst. Därför kan hon klara trippel-trippel-kombinationer, vilket vi inte haft åkare som klarat i Sverige innan, säger Dohany.

Östlund själv siktar närmast på att göra ett så bra kortprogram som möjligt.

– Det känns jättestort att vara här och jag ska verkligen göra mitt bästa och försöka prestera bra. Jag har inte några specifika resultatmål, utan det är mest att åka så bra jag kan, sätta det jag har i mitt program och se hur långt det räcker. Det är ju mitt första OS.

Hur har hoppen suttit på träningarna här?

– Det har suttit väldigt bra, säger Östlund och ler.

Hon kan dock inte dölja en nästäppa som förhoppnignsvis inte utvecklar sig till något värre. Men Östlund är uppenbart förkyld.

– Ja, lite. Men det är nog lite jetlag och torr luft, så det blir nog bra. Träningen har gått bra, så jag försöker koppla bort det.

Hemma i Gråbo kommer mamma och pappa vanka av och an när det är dags för tävling – men de lär inte se hennes åk på tv förrän efteråt.

– Nej de blir för nervösa, så de kollar aldrig. Plus att det är ganska sent. Men jag vet att det är många där hemma som kommer att titta, framför allt från klubben, säger Anita Östlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.