Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon fick drömjobb hos guldlaget Elfsborg

Mitt jobb är min hobby säger sjukgymnasten Susanne Malby. Och det är inte svårt att förstå när vi träffar henne på allsvenska fotbollslaget IF Elfsborgs rehabiliteringsanläggning i Borås Arena.

Susanne ser likt en fältherre ut över de olika redskapen. Motionscyklarna står på parad och hela stället andas en vilja av att nå resultat.

Hon mer eller mindre kastades in i hetluften vid förra årsskiftet när den andre sjukgymnasten Jan Andblad ringde och frågade om hon ville ha det lediga jobb som uppstått efter en av de två trotjänare som fortsatt vidare.

Att börja hos fjolårets guldlag och svenska mästare var en utmaning. Det gillar Susanne. Hon älskar fotboll – trots att hon tvingades av plan endast 18 år gammal på grund av en korsbandsskada. Det var då andra gången hon fick skadan i samma knä, den första fick hon när hon bara var 14. Så det var bara att lägga av. I stället tog hon hand om lagledaruppgiften i Hällesåker en tid. Nu hade hon också en yngre syster med i laget.

Susanne Malby är född i Mölndal men flyttade i unga år till Lindome. Hon började sin skoltid i Valåsskolan och fortsatte i högstadiet i Almåsskolan för att därefter läsa naturvetenskapsprogrammet på L M Engströms gymnasium i Göteborg. Efter studenten 2003 reste hon tillsammans med tre tjejkompisar runt i Sydostasien i tre månader.

– Det var intressant och lärorikt. Jag har alltid gillat att ta ansvar och ha en ledarroll. Det fick jag användning för då.

När Susanne var hemma igen började hon läsa på Chalmers för att så småningom bli civilingenjör 2005.

– Men efter några månader insåg jag att det inte var något för mig. Jag satsade i stället på en treårig sjukgymnastutbildning på Göteborgs Universitet.

– Under perioden med mina korsbandsskador kom jag i kontakt med sjukgymnasten Eva Faxén, som tyvärr inte längre är i livet. Hon gjorde mig intresserad av yrket och sade att hon inte tyckt att det varit tråkigt en enda dag på jobbet. Så man kan säga att mina egna skador och rehabiliteringar är en av anledningarna till att jag blev sjukgymnast.

2008 ringde Sören Börjesson i Örgryte IS och ville att Susanne skulle ta hand om deras U-trupp. Det uppdraget varade i fyra år och under tiden vikarierade hon också på Sahlgrenska Universitetssjukhus neurologavdelning. Innan Susanne 2012 tog över ansvaret för sjukgymnastiken hos handbollsklubben Kärra HF arbetade hon i två år på privata Villa Arelids korttidsboende med personer som har psykiska och fysiska problem.

Nu är det Elfsborg som gäller – och det kunde börjat bättre 2013, årets försäsong gick i skadornas tecken.

– Det var inga större skador men en del hängde kvar från förra året och vi fick också resultaten i träningsmatcherna emot oss.

Efter hand blev det bättre. Till slut var det bara yttermittfältaren Niklas Hults efterhängsna lårskada som krävde extra behandling.

Något da capo på mästartiteln blir det dock inte i år. Det har varit alltför många tappade poäng – dessutom tränarbyte nu på sluttampen av årets serie.

– Det betyder mindre för mig. Huvudsaken är att grundträningen är bra.

En sak Susanne Malby reagerar på är att domaren ibland dröjer alltför länge med att kalla in medicinsk hjälp.

– Jag påstår inte att domarna generellt avvaktar väl länge men ibland kan det vara viktigt att tidigt sätta in åtgärder som hjälper spelaren.

Så till den ständiga diskussionen om konstgräs kontra naturgräs. Borås Arena har konstgräs liksom flera andra i de högsta serierna. Alldeles intill ligger den gamla Ryavallen med naturgräs. Där tränar man inför bortamatcher med vanligt gräs.

– Det första konstgräset orsakade ibland brännskador på spelarna. I dag, några generationer senare, är det mycket bättre. Våra spelare vänjer sig allt mer vid konstgräs och de senaste nylagda mattorna är mer lika naturgräset än tidigare. Fördelen är ju att det går att träna året runt med samma underlag.

I dag har Susanne tillsammans med Jan Andblad hand om A-truppen på 25 spelare, dessutom ett övergripande ansvar för elitungdomssatsningen.

Mycket av arbetet för A-truppen är i förebyggande syfte. Det är ett tufft allsvenskt program och dessutom, som i år, spel i Europa League.

– Mitt fokus är i år på att alltid försöka ha spelarna skadefria. Ett så svårt program som vi haft i år sliter extra på dem och då gäller det att spelarna är väl grundtränade.

Hon trivs väldigt bra i Elfsborg, främst därför att hon får koncentrera sig på sin huvuduppgift; att vara sjukgymnast. Hon vet att hon behövs.

Hon pendlar ett par tre gånger i veckan tillsammans med kollegan Andblad som också bor i Göteborg.

– Men nu blir det ju besvärligare väder framöver så då funderar jag på att gå över till att åka buss. Förbindelsen mellan de två städerna är utmärkta.

Nu gäller det att avsluta årets säsong på ett bra sätt samtidigt som hon, spelartruppen och ledarna laddar inför 2014.

FAKTA: Susanne Malby

Ålder: 29 år

Yrke: Sjukgymnast

Bor: I Göteborg

Familj: Mamma Solveig, pappa Lennart och tre syskon

Intressen: Beachvolleyboll, styrketräning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.