Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Holmlund. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Anna Holmlund. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Holmlund om livet efter olyckan: "Minns inte vad jag gjort i går"

Anna Holmlund tränar ständigt för att komma tillbaka till en så normal vardag som möjligt efter den allvarliga olyckan som skicross-stjärnan råkade ut för.
Tre år har gått och i en intervju med SportExpressen berättar nu Holmlund om tillvaron efter kraschen.
– Det är jobbigt att vara jag, säger Anna Holmlund.

Det är nästan på dagen tre år sedan som olyckan, som skulle förändra hela Anna Holmlunds tillvaro, skedde. Hon hade tagit ett brons i VM i Dear Valley år 2011 och följt upp det med ett brons i OS i Sotji 2014, men i förberedelserna för nästkommande världscuptävlingar och kommande mästerskap kom kraschen.

Den 19 december 2016 gick Holmlund omkull på ett träningspass och ådrog sig en allvarlig hjärnskada och låg länge i koma innan hon ett par månader senare vaknade upp igen.

Nu kämpar Anna Holmlund varje dag för att komma tillbaka till en någorlunda normal vardag. SportExpressen har träffat Holmlund i sitt hem i Sundsvall där hon berättar om livet som det är just nu. Hon tränar hårt för att lära sig att gå obehindrat igen. Samtidigt har hennes närhetsminne fått sig en ordentlig törn av hjärnskadan. Hon minns till exempel ingenting från olyckan.

– Nej, det har jag inte, tyvärr inte. Typ i går kommer jag inte ihåg något av, det är helt svart. Men om någon frågar om något när jag var liten eller något jag gjort för länge sen, det kommer jag ihåg, säger Holmlund.

"För mig är det inte bra"

Samtidigt jobbar hon också med ett självförtroende som sviktat under hela hennes idrottskarriär och som gör att hon nu har svårt att ta till sig av det beröm hon får för framstegen i sin rehabilitering.

– Det är jobbigt att vara jag. Det tycker jag inte om. Även om jag gör bra saker, för mig så är det inte det, säger Holmlund till SportExpressen.

Men trots att den tidigare skicross-stjärnan fått sitt liv upp-och-nedvänt på grund av en olycka inom sin sport rekommenderar hon fortfarande ungdomar att satsa fullt ut. Själv ångrar hon inte sitt idrottsval.

– Nej, inget sånt, för den har gett mig så mycket mer än den här skadan. Jag har en OS-medalj, världscupsegrar, det har gett mig så mycket som jag inte skulle ha annars. Vänner och så mycket kontakter, så mycket att det inte går att beskriva. Det har gett mig mer än den här olyckan. Det vill jag säga: kör på, gör vad du vill, kämpa på och ha kul, det är viktigt ha kul, säger Anna Holmlund till SportExpressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.