Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Holmlund har flugits till Sverige

Läget för den svenska skicross-stjärnan Anna Holmlund är fortfarande kritiskt, nu har hon dock flugits hem till Karolinska sjukhuset i Sverige.

Det har gått mer än en vecka sedan svenska skicross-stjärnan Anna Holmlund kraschade under en träning i Innichen. Olyckan var såpass allvarlig att hon akutopererades för hjärnblödningar och har sedan dess varit nedsövd.

Läs mer: Holmlund akut huvudoppererad efter krasch
Läs mer: Svenska stjärnan fortfarande nedsövd

Har flugits till Sverige

Men efter över en vecka på det italienska sjukhuset har Holmlund flugits hem till Sverige och att läget är fortsatt kritiskt. Niklas Marklund är professor i neurokirurgi vid Lunds Universitet och hjärnskadeforskare. Han varken vill eller kan uttala sig om Anna Holmlunds fall – men har god insyn i ämnet.

- Vid alla svåra hjärnskador är hjärnan väldigt känslig för stress. Trycket kan öka i hjärnan på grund av svullnad. Att söva patienten är ett bra sätt att motverka det och låta hjärnan vila. Det är en basbehandling av skallskador, förklarar Marklund.

Hur länge kan en person vara nedsövd?

- Så länge det behövs. Det styr man utifrån hjärntrycket, vad röntgen visar och hur patienten reagerar när man släpper på sömnmedlen. Det är sällan någon hålls nedsövd mer än två veckor, men det förekommer.

Så det finns inga faror?

- Inte vad vi vet i dag. Det är bättre att hjärnan får vila. På en del center släpper de på sömnmedlen flera gånger per dag, men det varierar mycket beroende på lokala rutiner. Det är en känslig balansgång då det också kan vara farligt att släppa på sömnmedlen för tidigt.

Marklund berättar att det läkarna letar efter när de släpper på det så kallade "narkosdjupet" är tämligen simpla reaktioner.

- Har man varit nedsövd testas väldigt enkla parametrar, som att lyda enkla uppmaningar. Det kan bara göras en grov skattning av individens medvetandegrad och tillstånd.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.