Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Holm, på plats som tränare i EM i juli. Arkivbild.

Holm vill stoppa Aregawi

Abeba Aregawi är fri att tävla, men väntar på klartecken från friidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté. Men tidigare aktiva – däribland höjdhopparna Stefan Holm och Kajsa Bergqvist – vill inte se henne i OS i augusti.

Stefan Holm, OS-guldmedaljör 2004 och numera medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK), tycker att Aregawi ska stoppas.

- Visst, enligt regelverket är hon friad. Men det luktar illa på så många sätt och det beror inte bara på det här med användandet av meldonium. Dels har vi hela den här soppan omkring henne med medborgarskapsfrågan, dels har hon inte tävlat sedan i fjol sommar och varit skadad, säger han till TT.

Dessutom tror Holm att den numera dopningsfriade svenskans medverkan skulle innebära en störning för övriga aktiva.

- Om Abeba Aregawi får tävla blir det väldigt mycket prat om det, särskilt från mediernas sida. Kanske skulle de aktiva få prata mer om henne och om vad hon har gjort, inte har gjort och ska göra – än att fokusera på sina egna prestationer. Störningar måste undvikas i möjligaste mån av hänsyn till övriga.

SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist, bronsmedaljör i OS 2000, vill aldrig mer se löparen i den blågula landslagsdressen.

- Om hon fortsätter att tävla hoppas jag att hon gör det för någon annan i stället. Hon har förbrukat sitt förtroende att tävla för det svenska landslaget, säger Bergqvist till SVT.

- Avstängning eller inte, så tycker jag att svenska landslaget ska stå på sig och hålla sig utanför. Jag tycker bara att det varit så många turer med henne de sista åren nu.