Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Holm. Arkivbild.

Holm: "Måste satsa någon gång"

Det är nu eller aldrig för en svensk OS-ansökan, anser den tidigare höjdhopparen Stefan Holm. Att skjuta ansökan på framtiden minskar bara chanserna, säger han:

Stefan Holm vann guld i höjdhopp i OS i Aten 2004 och är i dag engagerad i Internationella olympiska kommittén. Han är besviken på beskedet från Socialdemokraterna om att det inte blir någon svensk OS-ansökan för 2026.

- Det är klart att det hade kostat en del att bygga vissa saker men det mesta finns ju redan i Stockholm vad gäller infrastruktur och arenor. Vissa saker måste byggas, men det är saker som behövs i Stockholm. Jag tycker att det hade varit ett bra tillfälle att göra det, säger Holm.

"Väldigt bra läge"

Holm tror att det var rätt tid för en svensk ansökan, som hade ett tänkt koncept med fokus på hållbarhet.

- Jag tror att det här varit ett väldigt bra läge, för då hade man kunnat tillföra vinter-OS något nytt med att ha det i en stad som Stockholm, säger han.

- Vi behöver inte bygga en massa nya grejer, och de grejer som byggs kommer ändå att komma till användning sen. OS-byn, skidstadion etcetera, etcetera. Sotji byggde allting från ”scratch” och det var ett vansinnesprojekt. Det här hade varit det rakt motsatta.

Oviss framtid

Nu har Stefan Holm svårt att se att det skulle kunna bli en lyckad svensk OS-ansökan längre fram.

- Tyvärr. Jag har svårt att se det i alla fall, säger han.

- 2022 hade varit en fantastisk chans om vi hade sökt det, 2026 hade också varit en fantastisk chans. Nu pratas det om 2030, och man vet ju inte alls hur världen ser ut då. Eller hur ett OS ser ut.