Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis gled över ribban på 6,18 med marginal under lördagens tävlingar i Glasgow. Bild: Ian Rutherford
Armand Duplantis gled över ribban på 6,18 med marginal under lördagens tävlingar i Glasgow. Bild: Ian Rutherford

Holm: Duplantis kan kanske ta 6,25–6,28

Armand Duplantis har nu slagit två världsrekord på en vecka – och fler kan det bli, tror friidrottsikonen Stefan Holm.
– Det är fullt möjligt att han tar sig över 6,20 redan i år, säger Holm.

När den 20-årige svensk-amerikanen seglade över ribban vid inomhustävlingarna i Glasgow var det med marginal som det nya världsrekordet på 6,18 sattes.

– Det är helt fantastiskt, och det ser ut som att det finns ännu mer i honom, säger Stefan Holm, tidigare OS-guldmedaljör i höjdhopp.

Hur högt kan han hoppa?

– Det finns absolut en bit till, kanske 6,25–6,28. Jag vill inte säga 6,30 men det känns som att ingenting är omöjligt för honom nu.

Andra världsrekordet

Det har nu gått en vecka sedan Armand Duplantis satte nytt världsrekord, då ribban låg på 6,17.

– Att han kan ladda om från en intensiv vecka med mycket uppmärksamhet och firande är otroligt imponerande, säger Stefan Holm.

Duplantis är bara 20 år gammal, och har alltså redan två världsrekord på meritlistan.

– Får han vara hel och frisk och fortsätta utvecklas kan han bli snabbare och starkare, och då kunna gå på ännu tuffare stavar, säger Stefan Holm.

Holm betonar att det numera väldigt sällan sätts nya världsrekord i friidrott, men att Duplantis har alla förutsättningar att göra det igen.

– Det är inte omöjligt att han slår fler redan i vinter. Jag misstänker att han gärna vill vara först över drömgränsen 6,20, och att göra det under 2020 när han är 20 år gammal hade väl varit snyggt, säger Holm.

"Inspirerar ungdomar"

Redan efter första världsrekordet började jämförelserna mellan Duplantis och stavhoppslegendaren Sergej Bubka, som tog sex raka VM-guld mellan 1983 och 1997, och totalt satte 35 världsrekord.

– Meritmässigt slår Bubka Duplantis med hästlängder, men det är ju för att Duplantis är så ung och inte ens hoppat ett OS än, säger Stefan Holm.

Vad betyder rekorden för svensk friidrott?

– Det är väldigt häftigt, och jag tror att det inspirerar många ungdomar ute i landet vilket är mycket viktigt, säger Stefan Holm.

Stefan Holm är mycket imponerad av Duplantis prestation, och menar att rekorden är viktiga för svensk friidrott. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Stefan Holm är mycket imponerad av Duplantis prestation, och menar att rekorden är viktiga för svensk friidrott. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Baton Rouge i Louisiana.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Friidrottsklubb: Upsala IF.

Meriter: VM-silver (2019), EM-guld (2018), guld vid U20-VM (2018), guld vid U20-EM (2017), brons vid U20-VM (2016), guld vid U18-VM (2015). Sjua vid inomhus-VM (2018).

Aktuell: Förbättrade världsrekordet till 6,18 vid tävlingar i Glasgow.