Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wendy Holdener, Schweiz, under damernas superkombination vid VM i Åre.

Holdener försvarade sitt VM-guld: "Jätteglad"

I slalomen har hon blivit känd för den långa raden av pallplatser utan seger. Men i kombinationen är Wendy Holdener desto säkrare. Schweiziskan försvarade sitt VM-guld i den omdiskuterade grenen – med tre hundradelars marginal.

Den alpina kombinationstävlingen har hängt löst länge och går sannolikt i graven i VM-sammanhang i Åre. I så fall blev Wendy Holdener en lämplig sista vinnare.

Schweiziskan är en av de främsta slalomåkarna i världen och har radat upp pallplatser. Men de tre världscupsegrarna hittills har kommit i en parallelltävling och i två kombinationer.

I Åre kom en ny kombinationsvinst, efter ett bra störtlopp och ett – på håret – tillräckligt avstånd till främsta konkurrenten.

Holdener, som fick nöja sig med bronset på OS i Pyeongchang i fjol, försvarade därmed sitt VM-guld från 2017 – med tre hundradelars marginal till slovakiskan Petra Vlhova.

"Rätt tidpunkt"

- Äntligen kunde jag sätta ihop två bra åk och ta hem en seger. Det var vid rätt tidpunkt, jag är jätteglad över att kunna försvara min titel, säger Wendy Holdener.

- Jag visste att jag var tvungen att prestera i slalomen och är jätteglad att jag var en liten bit före Petra.

Det blev en tät kamp även om bronset, som norskan Ragnhild Mowinckel vann med fyra hundradelar före österrikiskan Ramona Siebenhofer.

Hörnblad besviken

Lisa Hörnblad var elva i störtloppet och hade hoppats på mer, men fick nöja sig med niondeplatsen.

- Jag är sjukt besviken. Jag hade förväntat mig mer på slalomen. Jag vågade inte riktigt gå för det, då gick det inte så fort, säger hon.

- Holdener och Vlhova hade varit svåra att slå och Ragnhild åkte jättebra i slalomen. Men man vet ju aldrig.

Kombinationstävlingen har levt en undanskymd tillvaro bredvid sina mer kända alpinsyskon. Reglerna har ändrats flera gånger under åren, men även det nuvarande formatet, med ett störtloppsåk och ett slalomåk, är omdiskuterat.

Mycket talar därför att det internationella skidförbundet, som ska ta upp ämnet igen under VM i Åre, petar kombinationen och ersätter den med en parallelltävling på framtida VM och OS.

Trist, men inte helt oväntat, konstaterar Lisa Hörnblad.

- Jag tycker att kombination är en jätterolig gren. Men det är klart att nivån inte riktigt håller, säger hon.

- De högst upp håller väldigt hög nivå, men sedan blir det lite sämre nivå längre bak. Så det är väl rätt att ta bort den på ett sätt.