Hockeyns machomän anslöt sig till lynchmobben

När en domare gör ett misstag går hockeyns machomän omedelbart till skoningslös attack – och håvar in sköna ryggdunkar på sociala medier. Men vet ni vad, Niklas Wikegård och Tommy Boustedt – det är ni som är problemet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var i matchen mellan Luleå och Timrå som misstaget skedde. En spelare skulle lyfta upp sin klubba just som en linjedomare passerade – och träffade denne i ansiktet. Förmodligen helt oavsiktligt, men domaren i fråga feltolkade situationen och tillsammans med sina tre kollegor på isen fattades beslutet att ge spelaren matchstraff.

Olyckligt, men förståeligt eftersom domarna – till skillnad från alla andra – inte hade tillgång till tv-repriser. Så länge vi har människor som dömer så kommer misstag att göras, det är en premiss som alla som sysslar med idrott måste köpa.

Ändå gör inte alla det. När förre tränaren och numera expertkommentatorn Niklas Wikegård noterade vad som hade hänt valde han att plocka fram sin mobiltelefon, rikta den mot sitt ilskna ansikte och med grötmyndig stämma förkunna:

ANNONS

”Att ge matchstraff är bottenlöst dåligt, jag förväntar mig starka konsekvenser. Jag förväntar mig att domarna som var inblandade ringer upp och ber om ursäkt till Tyrväinen. Ber om ursäkt till Luleå. Och sen att de inte får döma en enda match under resten av den här säsongen. Det gäller alla fyra. Så där får det inte vara. Det är det sämsta jag sett, någonsin.”

Snacka om att veva. Och detta alltså i ett läge där drevet på sociala medier är i full gång, där proportionerna flugit all världens väg och där ett domarmisstag plötsligt tycks vara jordens undergång. Just precis då, när lite nyansering och balans hade behövts så väl, så valde en av sportens stora profiler att kasta ytterligare ved på brasan. Och C More plockade förstås upp Wikegårds video – det är ju bra ”content” – och skickade vidare det i sina kanaler för maximal spridning.

Hur kan vi då bli förvånade att det finns domare som blir hotade, som utsätts för våld, som tappar sugen, som lägger av?

Wikegård var inte ensam om att hugga som en kobra när läget dök upp. En annan av hockeyns bredaxlade machomän, Tommy Boustedt, gav sig in i debatten (som inte var någon debatt, för vem tar domarens parti i det här läget? Ingen.) och skrev på Twitter att linjemannen ”bör avsluta sin karriär.” ”Han är ju helt opålitlig” fortsatte Boustedt, som alltså var svensk ishockeys generalsekreterare mellan 2014 och 2020.

ANNONS

Med sådana ”vänner” behöver domarna sannerligen inga fiender.

Christoffer Holm, en av huvuddomarna under den så omtalade matchen, uttalade sig efter matchen i Aftonbladet. Han var, såklart, ångerfull:

– Det är ett felbeslut och vi kan bara be om ursäkt och lära oss av det här. Man önskar sig ingenting annat än göra rätt och gräver ner oss när man gör ett sådant felbeslut, sa Holm.

Men det är inte han som ska be om ursäkt. Han och hans kollegor gjorde så gott de kunde, de misslyckades i ett moment, de medgav detta. Inga konstigheter. Det konstiga, och rent av skamliga, är hur tunga hockeytyckare valde att ansluta sig till lynchmobben på nätet och därmed i högsta grad bidrog till att eskalera en situation som för domarna naturligtvis var extremt tuff – och potentiellt hotfull. Allt för några digitala ryggdunkars skull, för att få synas i flödet, för att hålla sig ”relevant”.

Var det verkligen värt det?

Niklas Wikegård säger i sitt genant dramatiska klipp att han förväntar sig konsekvenser och ursäkter.

Det gör jag med.

Du kan börja med att ringa de fyra domarna, Niklas.

LÄS MER:Niklas Wikegårds ilska efter omtalade matchstraffet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS