Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s lagkapten Meghan Duggan är stolt över sina lagkamrater efter konflikten. Arkivbild.

Hockeykonflikten löst: "Vi stod upp"

Den uppmärksammade konflikten mellan USA:s ishockeyförbund och damlandslaget är löst. Lagets hot om att bojkotta hemma-VM är därmed över.

USA:s damlandslag hotade bojkotta VM i hemma i Plymouth, som inleds på fredag, om spelarna inte fick högre löner och bättre hjälp av förbundet.

Efter veckor av spekulationer och förhandlingar är parterna nu överens. Enligt kanadensiska TSN får spelarna 71 000 dollar om året i lön, motsvarande cirka 667 000 kronor, de år OS inte spelas. Då får spelarna i stället lön från USA:s olympiska kommitté.

Dessutom finns möjligheter till höga bonusar vid stora framgångar i olika turneringar. Det förra avtalet gav de amerikanska spelarna mellan 9 000–24 000 dollar om året, uppger TSN.

TSN skriver att det nya avtalet sträcker sig i fyra år.

USA:s lagkapten Meghan Duggan är nöjd med överenskommelsen. Enligt henne är ishockeyn den stora vinnaren.

- Vi stod upp för vad vi tyckte var rätt och ishockeyförbundets ledning lyssnade, säger hon.

- Nu är det dags att vända blad. Vi ser fram emot att spela VM senare i veckan och ska försöka förvara vårt guld.

Historisk dag

Det framgångsrika landslaget har haft stort stöd för sin kamp av andra amerikanska idrottare. Bland annat har NHL:s spelarfack NHLPA slutit upp, och spelaragenten Allan Walsh har på Twitter skrivit att amerikanska NHL-stjärnor har pratat om att bojkotta vårens herr-VM.

- Vi har kommit överens och hittat en kompromiss som innebär förbättringar för sporten, säger Jim Smith, ordförande i amerikanska ishockeyförbundet.

Han fortsätter:

- Vi ska blicka framåt nu. När vi tittar tillbaka på den här dagen kommer vi att se på den som en av de mest positiva i amerikansk ishockeyhistoria.

"Bra att de står upp"

Sveriges förbundskapten Leif Boork, som är på plats i Michigan tillsammans med Damkronorna, tycker att den utdragna konflikten har hjälpt idrotten.

- Jag tycker att det är bra att de står upp för sina rättigheter. Det hjälper inte bara amerikanskorna utan också damidrotten generellt och damhockeyn speciellt. Det spiller över lite på oss andra nationer också, säger han till TT.