Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Örgrytes tränare Keith Millen har fått ledigt några dagar - mitt i avgörande av superettan.  Bild: Bildbyrån
Örgrytes tränare Keith Millen har fått ledigt några dagar - mitt i avgörande av superettan. Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Hjälp mig att förstå vad Öis menar – jag begriper det inte

Beslut som rör ledare i vanskliga tabellägen måste alltid utgå från klubb och lags bästa. Allt annat riskerar att få motsatt effekt.
Därför är Öis agerande i fallet med Keith Millen svårt att begripa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Har den elegante engelsmannen fått sparken eller bara ledigt? Den frågan hänger i luften. Det är också lurigt att förutse vilken effekt draget egentligen kan ge. Vad jag har förstått är Öis ute efter en nystart. Därav sportchefen Igor Krulj som ny tillfällig tränare.

Nystarter är svåra att få till som som de är och blir inte lättare av att spelarna inte vet vem som ska träna laget i nästa match.

Ska det sparkas så ska det sparkas ordentligt. Endast då kan klubbar och lag få önskad väckningseffekt. Det är min absoluta övertygelse.

I grunden förespråkar jag inte mitt-i-säsongen-byten på tränarposten alls. Det signalerar ängslighet snarare än beslutsamhet.

Eftersom trupper i regel är de samma görs tränarbyten långt in i säsonger oftast av sportsliga skäl i syfte att uppnå psykologiska vinster. Sinnen behöver skärpas, spiraler brytas och ny tro infogas.

Det är vad Öis hoppas på nu. Vis av erfarenhet är det rimliga i läge av motgång ändå att låta saker ta tid, tro på vad man gjort och fortsätta göra det tillsammans.

Utvärdering sker efteråt. Lugnt och fint. Genomtänkt.

Förutsatt att Keith Millen under året inte har avslöjats som en fullständig katastrof (vilket han inte har) är det troliga att Keith Millens Öis blir bättre med tiden. Engelsmannen är visserligen oprövad som huvudtränare, men lotsade länge laget i rätt riktning strax under det allsvenska kvalstrecket.

Eftersom det vid det här laget är känt att nya fotbollsstrategier kräver tid är just det uteslutet som motiv i fallet med Öis, särskilt som det är sportchefen som har rekryterat tränaren och att de tillsammans har utarbetat lagets taktik.

Min känsla efter helgens kommunikativa tveksamhet är att Öis både har velat äta kakan och ha den kvar. Hur klubben än gör nu är risken därför att de får stå med ändan bak.

Lek med tanken att Keith Millen trots allt har bett om att få vara ledig och att önskemålet kommer just som hela laget, nej, hela klubben, ligger i parterr.

Här är rådet endast ett: Ge honom ledigt! Och beskriv på ett värdigt sätt att personliga skäl föreligger. Koppla inte ihop det med uteblivna resultat.

Och om det är de resultatmässiga plumparna på sistone som är den egentliga förklaringen till Millens ”time off” vore det justare mot alla att ge honom ledigt kontraktstiden ut.

Fotnot: Denna krönika skrev innan beskedet att Keith Millen fråntas sitt uppdrag som huvudtränare för Örgryte IS kom.