Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julia Karlenäs, tvåa från vänster, och Piteå har stormat fram genom damallsvenskan hittills. Ändå ser mittfältaren Rosengård som favorit i toppmötet på lördag. "Ja, faktiskt. Det var ju ingen som trodde på oss före säsongen. Vi har ju inte haft någon press, och har inte det nu heller. All press är på Rosengård. Det är skönt." Arkivbild.

Historiskt toppmöte i midnattssol: "Häftigt"

Succélaget Piteå mot guldfavoriten Rosengård är inget vanligt toppmöte. För första gången ska en fotbollsmatch i högsta ligan spelas i midnattssolens strålar.

Piteå har överraskat många under den damallsvenska våren. Laget har vunnit alla sina sju matcher och bland annat besegrat både regerande mästarlaget Linköping och förmodade topplaget Göteborg på bortaplan.

Den stora guldfavoriten Rosengård är inför lördagens möte redan fem poäng bakom Piteå, och i stort behov av en seger.

- Jag är kanske lite förvånad. De tappade ändå en del spelare efter förra säsongen och har hat lite strul med tränare och så. Men de har gjort det bra, det kommer verkligen att bli en tuff match, säger Rosengårds mittfältare Hanna Folkesson.

Osannolik otur

Piteås framgångar på planen har skett parallellt med bakslagen vid sidan av densamma. Ordinarie tränaren Stellan Carlsson har tagit timeout på grund av sjukdom i familjen – men är fortfarande med och leder laget till viss del – och nyligen berättade ersättaren Fredrik Söderholm att han inte kommer att kunna förlänga sitt kontrakt efter sommaren, eftersom han inte kan kombinera det med sitt vanliga jobb. Däremellan har även assisterande tränaren Jonas Edholm drabbats av en allvarlig sjukdom.

- Vi har ju haft väldigt mycket otur där, men jag tycker faktiskt att vi har löst det jättebra. Vi har ju alltid tränare på plats, även om inte alla är där alltid, så vi har kunnat lösa det, säger Piteås mittfältare Julia Karlenäs.

Att Piteå ändå har lyckats så bra spelmässigt förklarar hon med en tydlig spelidé och en stark tro på lagets kvaliteter. Piteå har ett bra flow, som Karlenäs uttrycker det, och går med starkt självförtroende in till det historiska toppmötet mot Rosengård.

Unik match

Matchen har avspark i Kiruna klockan 22 på lördag, och blir enligt Piteå den första matchen i en toppliga i fotboll som spelas i midnattssol.

- Det ska bli väldigt häftigt, jag tror att det kommer att bli en upplevelse. Jag menar, att spela klockan tio på kvällen i Kiruna, det blir nog någonting som man kommer att komma ihåg hela livet. Sedan är det ju en så rolig match också, en seriefinal, säger Julia Karlenäs.

Hanna Folkesson ser också fram emot den speciella matchen.

- Jag vet inte riktigt hur arrangemanget ser ut men att spela klockan tio på kvällen, det blir häftigt. Men jag har ändå spelat någon Champions League-match lite senare på kvällen så det ska nog inte vara några konstigheter, säger Hanna Folkesson.

- Nu har det ju i och för sig snöat lite där uppe, har jag hört. Så det blir att packa med underställ.

Julia Karlenäs är mer bekymrad än sin landslagskollega över den sena matchstarten. Kvällstid är inte optimalt för hennes del.

- Jag brukar vara rätt så kvällstrött, faktiskt. Så jag får väl försöka vila lite på dagen, tror jag, så ska det nog gå bra.