Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robel Fsiha efter guldet i terräng-EM. Bild: Pedro Rocha/AP/TT
Robel Fsiha efter guldet i terräng-EM. Bild: Pedro Rocha/AP/TT

Historiskt svenskt guld i terräng-EM

Spårvägenlöparen Robel Fsiha vann terräng-EM i Lissabon.
23-åringen stod för en lysande avslutning och hade till slut en segermarginal på elva sekunder.

Fsiha sprang den dryga milen på tiden 29.59 och guldet var Sveriges första någonsin på herrsidan i terräng-EM. Han var med i tätklungan från start och låg sedan bland de tre främsta hela vägen, skriver Svenska friidrottsförbundet.

Konkurrenterna släppte en efter en och till slut blev guldstriden en duell mellan Robel Fsiha och Turkiets Aras Kaya. Ett ryck i en backe med runt en kilometer kvar gav Fsiha greppet som sedan höll hela vägen in i mål.

Robel Fsiha kom till Sverige från Eritrea och beviljades svenskt medborgarskap i slutet av förra året. Han debuterade kort därefter i terräng-EM, men slutade då på 40:e plats.

Det är med andra ord en fenomenal utveckling som Fsiha har haft under det gångna året. En förvarning om det kom redan i september när han vann Lidingöloppet.

Didrik Tønseth, den norske landslagsåkaren på skidor, skapade rubriker när han valde terräng-EM före helgens världscuptävlingar i Lillehammer. Han slutade på 25:e plats, nästan en och en halv minut bakom Fsiha.

Senare på dagen blev det svensk medalj även i damloppet. Hälles Samrawit Mengsteab landslagsdebuterade precis som Fsiha för ett år sedan och tog nu brons – 36 sekunder bakom Turkiets Yasemin Can som vann före norska Karoline Bjerkeli Grøvdal.