Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige förlorade JVM-finalen mot USA med 3–9. Arkivbild.

Historiskt silver efter svensk storförlust

Sverige siktade på en historisk guldmedalj i JVM. Det blev "bara" ett historiskt silver. Stormakten USA dominerade finalen och vann med hela 9–3.

Det svenska JVM-laget fick en drömstart i finalen. Redan efter 1.35 minuter styrde Thea Johansson in 1–0 bakom USA:s målvakt Lindsay Reed.

Men mer än så kunde Blågult aldrig skaka om sin motståndare.

USA var alldeles, alldeles för bra.

Den svenska ledningen stod sig visserligen i 4.39 minuter, men efter Katelyn Knolls kvittering handlade finalen i Ryssland mer om en amerikansk uppvisning i form av vägvinnande spel och effektiva avslut.

Första perioden resulterade i ytterligare två mål, genom Casey O'Brien och Britta Curl. Sedan lossnade det rejält för USA, som inför mötet med Sverige hade tre raka finalvinster och totalt sex JVM-guld. Med fem mål inom loppet av sex minuter – fram till 8–1 – säkrades det fjärde raka guldet och innan andra perioden var över gjorde Knoll sitt andra mål i matchen.

- Det är väl småsaker som avgör och USA var heta när de fick chanserna. Det är synd att vi inte räcker hela vägen, säger lagkaptenen och OS-uttagna Maja Nylén-Persson till Radiosporten.

Jenny Antonsson och Lina Ljungblom putsade till förlustsiffrorna i tredje perioden.

Sverige blev det första europeiska lag som tog silver i JVM. Tidigare har de ädlaste medaljerna bara fördelats mellan USA och Kanada.

Förbundskapten Ylva Martinsen:

- Man brukar säga att man bara kan förlora guld men jag tycker att det här laget har vunnit ett silver, säger hon till Radiosporten.

Kanada säkrade bronset via en klar 5–1-seger mot Ryssland.