Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges U17-landslag tog historiskt guld i beachhandboll
Det svenska U17-landslaget firar guldet med det ungerska landslaget som vann damturneringen. Bild: Privat

Historiskt EM-guld i beachhandboll

För första gången någonsin ställde Sverige upp i ett ungdomsmästerskap i beachhandboll. Det slutade med succé – och U17-landslaget är numera Europamästare.
– Jag tror inte vi har förstått hur stort det är än, säger Torslandaspelaren Albin Henriksson.

I skuggan av fotbolls-EM som avgjordes i helgen har ett annat mästerskap spelats i Belgien. Även det uppskjutet ett år på grund av pandemin.

Men när det svenska U17-landslaget i beachhandboll äntligen fick kliva på plan i EM dröjde det inte länge förrän medaljvittringen slog till.

– Det var i andra matchen, mot Ungern, som det verkligen vände. Då kände jag att det här nog kan gå riktigt bra, säger Albin Henriksson, en av truppens fyra spelare från Torslanda HK.

Tunn uppladdning

För precis som så mycket annat, så har vägen mot EM påverkats av pandemin. Det har varit svårt att samla laget för gemensamma träningsläger, så förberedelserna har i huvudsak fått ske i spelarnas respektive klubblag.

– Eftersom vi knappt har kunnat spela tillsammans allihop har vi inte haft en aning om hur våra killar står sig, säger förbundskapten Jesper Knutsson.

Men det var inget att oroa sig över. Flera av spelarna håller till i samma klubbar till vardags, så trots allt var det att tight gäng som kom till Bulgarien. En bidragande faktor till EM-guldet, tror Albin Henriksson.

– Vi har blivit en stark grupp med go gemenskap. Vi har liksom hängt ihop och bara haft kul, det har varit stor hjälp.

Hur stort känns det att ha varit med och tagit ett historiskt EM-guld?

– Det känns ju väldigt bra, såklart. Men jag tror inte vi har förstått hur stort det är än. Det tar nog ett par dagar att landa.

LÄS MER: 16-åringar tvingas spela i bikini: ”Gubbsjukt”

Förhoppningsvis ett uppsving för beachhandbollen

Beachhandboll är på uppgång i Sverige – och sporten har på senare år nått framgångar även i seniorsammanhang.

– Det är något vi säger varje gång vi åker på mästerskap, att det är allt fler som följer oss. Till exempel följde hela svenska handbollslandslaget finalmatchen i går, berättar förbundskapten Jesper Knutsson.

Förhoppningsvis kan framgångarna för det nytillkomna U17-landslaget också bidra till ett ökat intresse för sporten.

– Sporten växer ju, och det är en fantastiskt stolthet att det vi sysslar med i Sverige fungerar. Det är något vi har byggt upp under flera år – och förhoppningsvis blir det bara bättre.

U17-truppen: David Neij (Halmstad HF), Simon Holmqvist (Halmstad HF), Albin Henriksson (Torslanda HK), William Nederman (Kävlinge HK), Victor Paldanius (H43 Lund), Gustav Hanssen (Torslanda HK), Felix Fogelholm (Torslanda HK), Morgan Eklund (Lindesbergs IF), Linus Andersson (Torslanda HK), Oscar Johansson (H43 Lund).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.