Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nathalie Hagman drömmer om medalj i handbolls-VM.

Historiska handbollsdamer vill mer

En historisk semifinalplats är inte nog. Sverige vill ha mer i handbolls-VM.

Sverige blev sexa i VM i Norge 1993 och gick till kvartsfinal i Italien 2001.

Bättre än så har det aldrig gått – förrän nu.

När Blågult laddar för semifinalen har laget gjort en historisk prestation. För första gången i ett världsomspännande mästerskap i handboll slåss Sverige om medaljerna.

- Det är skitnajs, skithärligt. Vi pratar mycket historia. Det bryr jag mig inte så mycket om. Nu hoppas jag att vi kan göra någonting stort i Hamburg, säger Nathalie Hagman.

Ska vila

Hur långt det kan räcka vill hon inte spekulera i.

- Ingen aning. Det är lätt att stå och säga att det blir en guldmedalj men vi möter Frankrike och det blir tufft. Det är ett väldigt bra lag. Allt handlar om att vi ska prestera igen.

Innan matchen börjar på fredag kväll tänker inte den svenska högernian/-sexan göra många knop.

Efter sju matcher på elva dagar är kroppen mörbultad.

- Jag ska vila i två dagar. Dricka kaffe, sova, ta det lugnt, mysa. Jag har så ont i min kropp.

Rädd för dipp

Jamina Roberts njuter av att få spela VM-semifinal. Efter premiärförlusten mot Polen kändes det långt borta. Då tänkte hon förbjudna tankar.

- Man kände igen känslan från tidigare mästerskap: "Nu ballar vi ur igen och fallerar totalt". Men vi har verkligen vänt på det. Vi började dåligt men blir bara bättre och bättre. Det är ju en bättre väg att gå, säger hon.

Trots att Sverige nu är uppe i sex raka segrar sedan debaclet i Bietigheim-Bissingen finns tvivlet där fortfarande men hon tycker att laget har växt enormt den senaste tiden, inte minst mentalt.

Ett bevis på det är vändningen mot Danmark efter en tung start.

- Hemma på rummet är man lite rädd för att det ska komma en dipp men vi är starka och har varit det över en lång tid nu. Det blir en mental press när man ligger under och jag tror inte att vi hade klarat av att göra vändningen för två år sedan. Vi är ett mycket starkare lag nu. Det är klart att vi har blivit bättre handbollsmässigt men vi har också en jäkla go' känsla i laget, säger Roberts.

TT: Det kommer två matcher till. Hur starka är ni?

- Svårt att säga men vi kan absolut rå på alla lag.

Ingen hybris

Förbundskaptenen Henrik Signell vill inte stanna vid att hans lag har skrivit VM-historia. Om Sverige skulle förlora båda matcherna i Hamburg blir det ju ingen medalj.

- Vi vill vinna nästa match och då blir det varken brons eller fjärdeplats, säger han.

Signell är säker på att inte en enda av spelarna nöjer sig med att vara i semifinal.

- Jag hoppas att vi inte är färdiga än. Har vi kommit så här långt är det klart att vi vill längre. Efter Norgematchen och det vi har gjort efter det är jag helt övertygad om det.

De sex raka segrarna har resulterat i ett omfångsrikt självförtroende men handbollsskorna är kvar på jorden.

- Hybris har det i alla fall inte varit någon risk för. Det betyder inte att vi är klara guldmedaljörer men vi är i alla fall inte nöjda, säger Henrik Signell.