Tyson Fury, till vänster, och Oleksandr Usyk, till höger, gör upp om titeln som obestridd världsmästare i tungviktsboxning.
Tyson Fury, till vänster, och Oleksandr Usyk, till höger, gör upp om titeln som obestridd världsmästare i tungviktsboxning. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Historisk superfajt i natt – alla bälten på spel

I natt väntar en historisk boxningsmatch mellan Oleksandr Usyk och Tyson Fury.
Den haussade fajten – alla bälten står på spel för första gången på 25 år – har föranletts av heta känslor.
Bland annat skallade Furys pappa en person i Usyks team.

ANNONS

De två boxningsgiganterna Tyson Fury, 35, från England och Oleksandr Usyk, 36, från Ukraina gör upp om alla historiska fyra tungviktsbälten, WBC, WBO, WBA och IBF, i en och samma match. Senaste gången en tungviktsboxare korades till obestridd mästare var 1999, när britten Lennox Lewis besegrade Evander Holyfield i en match om samtliga världsmästarbälten (på den tiden endast WBA, WBC och IBF).

Usyk övertog WBA-, WBO- och IBF-bältena från britten Anthony Joshua 2021, medan Fury har WBC-bältet efter seger mot amerikanen Deontay Wilder för fyra år sedan.

Den initiala planen var att Usyk och Fury skulle ha mötts redan i mitten av februari. Men efter att Fury skadat ansiktet på träning bara veckor före fick fajten skjutas upp.

ANNONS

Något som Usyks promotor, Alex Krassyuk, inte uppskattade.

"Ett tecken"

"Önskar dig snabb återhämtning. Gud gav dig ett tecken. Fundera på att pensionera dig, min broder”, kommenterade Krassyuk på Instagraminlägget där Fury annonserade skadan.

Men nu, tre månader senare, blir den av. Och känslorna mellan de två lägren har, minst sagt, börjat bubbla upp till ytan igen.

Under veckan har det hettat till rejält i den saudiska huvudstaden Riyad där matchen äger rum.

På fredagens invägning knuffade Fury till Usyk och de båda boxarna skrek sedan ett par väl valda ord till varandra medan flera personer fick gå emellan för att lugna ner situationen.

– Jag är ute efter hans hjärta, det är vad jag är jag ute efter. Glöm hans bälten, jag är ute efter hans hjärta, sade Fury enligt AFP.

Skallade sig blodig

Ännu mer våldsamt var det tidigare i veckan.

Då hamnade Tyson Furys pappa, John Fury, i en rejäl dispyt med flera i Usyks team. Efter några sekunders konfrontation valde Fury att skalla en man så pass hårt att han själv började blöda från pannan.

Strax efter midnatt, klockan 00.05 svensk tid, är Furyk och Usyk schemalagda att gå in till ringen för att göra upp om världsmästarbältena.

ANNONS