Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sveriges Khaddi Sagnia. Arkivbild.

Historisk seger ger uppflyttning i lag-EM

Sveriges lag-EM i Vasa slutade i en rysare med ett historiskt lyckligt slut. De svenska friidrottarna vann den näst högsta divisionen och flyttas upp till högstaligan.

Sveriges friidrottslandslag har åkt som en jojo i lag-EM:s divisionssystem de senaste åren. Och den trenden fortsätter.

Efter att för två år sedan ha åkt ur högsta divisionen, den så kallade superligan, så har Sverige nu återigen tävlat sig tillbaka bland Europas elva bästa friidrottsnationer.

I en jämn flerdagarstävling under midsommarhelgen i finländska Vasa stod Sverige till sist som segrande lag i den näst högsta divisionen.

Under slutet av söndagens tävlande skiljde det endast några få poäng mellan toppnationerna. Men stabila svenska resultat, totalt sex grensegrar, gjorde att Sverige kunde vinna tävlingen med en totalpoäng på 320,5.

5,5 poäng före hemmanationen Finland och 15 poäng före Schweiz som också kvalificerade sig för uppflyttning.

Sverige har aldrig tidigare vunnit en division i lag-EM i nuvarande tävlingsformat.

- Otroligt spännande hela vägen. Otroligt viktigt att vi fick våra tolvpoängare. Det är en väldigt rolig tävlingsform, sade Karin Torneklint.

"Bra inför VM"

Det var de svenska stjärnorna som bidrog med mest poäng i det växlande vädret som var en rejäl blandning av vatten, vind och slutligen sol.

Även om de snabba tiderna, höga höjderna och riktigt långa kasten och stötarna ofta saknades i tävlingen som gällde mer laget än "jaget".

På lördagen vann Lovisa Lindh 800 meter på tiden 2.02,36, Michel Tornéus segrade i herrarnas längdhopp med 7,85 meter och Linn Nilsson på 3 000 meter på 9.08,97.

Under söndagen säkrade diskusstjärnan Daniel Ståhl en enkel seger med ett bästa kast på 66,41 meter i svåra förhållanden. Närmaste konkurrent, belgaren Philip Milanov, var över tre meter bakom.

- Jag kände mig inte alls orolig. Det känns bra inför VM, sade Ståhl till C More och blickade fram mot mästerskapet i augusti.

Årsbästa av Sagnia

Sofie Skoog vann höjdhoppet på 1,90 meter vilket är fyra centimeter lägre än hennes VM-kvalhopp på 1,94 på Stockholms stadion förra helgen.

- Det känns jätteskönt att göra ett sådant bra resultat när det är så kallt och blåsigt, sade 27-åringen till C More.

Khaddi Sagnia vann damernas längd på årsbästat 6,52 meter, i kraftig motvind. Det var 23 centimeter från VM-kvalgränsen på 6,75. Och hon tog samtidigt Sveriges sjätte och sista seger i de totalt 40 grenarna där de deltagande nationerna representerades av en friidrottare i respektive gren.

- Allt kändes bra, men när jag började hoppa så var det motvind. Nu är det bara gå hem och jobba vidare. Väldigt mycket glädje, sade 23-åriga Sagnia till C More.

Estland, Bulgarien och Danmark åkte ur den nästa högsta divisionen. De tävlar i tredjedivisionen när nästa lag-EM i friidrott anordnas.

Den högsta divisionen, superligan, anordnades i år i franska Lille. Tyskland vann medan Grekland, Vitryssland och Nederländerna åkte ur. De tre bottennationerna byter plats med Sverige, Finland och Schweiz till nästa mästerskap.