New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist blev historisk i och med 5–1 segern mot Philadelphia.

Historisk seger för Lundqvist

Målvakten Henrik Lundqvist blev historisk när hans New York Rangers besegrade Philadelphia med 5–1 på hemmaplan i NHL-ishockeyn.

|

Segern var efterlängtad för Rangers som haft det tufft den senaste tiden och förlorat tre matcher i rad.

Lundqvist var vass och stoppade 25 av 26 puckar. Det var hans 20:e vinst den här säsongen. Svensken är i och med detta den första målvakten i NHL:s historia som har vunnit minst 20 matcher per säsong, 13 säsonger i rad.

- De säger hela tiden "första gången i NHL:s historia", men jag ska vara ärlig, det är ganska coolt för det här rekordet har stått sig ett tag, säger Lundqvist efter matchen till NHL:s webbplats.

"Hedrad och stolt"

- Jag har jobbat hårt, men jag säger alltid att jag har haft väldigt tur för jag har spelat med många fantastiska spelare, de första fem, sex åren med alla legender. Man lär sig av riktigt bra spelare. Jag är hedrad och stolt, fortsätter han.

Han hyllades av lagets tränare Alain Vigneault efter segern.

- Henrik är ett riktigt proffs. Hans förberedelser, sättet han kan anpassa sitt spel, är en stor del i hans framgång, säger Vigneault.

Poäng för Bratt

Jesper Bratt stod för två assist och Marcus Johansson för en när New Jersey besegrade New York Islanders med 4–1.

Johansson spelade fram till Kyle Palmieri, som kvitterade till 1–1 i numerärt överläge i den första perioden.

Damon Severson var på hugget i den andra perioden och gjorde både 2–1 och 3–1 inom loppet av 1 minut och 26 sekunder, varav Bratt noterades för assist på det sista.

Han var också framme och passade Taylor Hall som fastställde slutresultatet några minuter senare.

Nashville besegrade Vegas med 1–0 efter mål av Kevin Fiala. Lagets svenske forward Viktor Arvidsson spelade inte på grund av skada. Klubben har än så länge bara bekräftat att det rör sig om en skada på nedre delen av kroppen.

Fakta: Henrik Lundqvist

Född: 2 mars, 1982.

Klubb: New York Rangers (tidigare Frölunda).

Meriter (NHL): 780 matcher varav 425 vinster, 63 hållna nollor, räddningsprocent 92. Vann säsongen 2011-2012 Vezina trophy som ligans bäste målvakt.

Meriter (landslaget): VM-vinnare 2017, OS-guld 2006.

Källor: nhl.com, swehockey.se.