Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Damkronornas målvakt Anna Amholt mäter syreupptagningsförmågan under Damkronornas fystester på Bosön.

Historisk rivstart för "nya" Damkronorna

Damkronorna har för första gången samlats under nya förbundskaptenen Ylva Martinsen. Premiärlägret på Bosön utanför Stockholm inleddes med historiska fystester på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum.

Damkronorna gjorde sitt sämsta OS någonsin i Pyeongchang i februari då laget utklassades av Finland (2–7) i kvartsfinalen. Ett resultat som gjorde att Sveriges olympiska kommitté (SOK) i juni valde att dra in sitt stöd för ishockeylandslaget.

Förbundskapten Leif Boork, 69, har ersatts av den tidigare landslagsbacken och flerfaldiga mästerskapsmedaljören Ylva Martinsen, 42. Martinsens första landslagssamling i sin nya roll inleddes på fredagen – med historiska fystester på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön utanför Stockholm.

"Inspirerande start"

- Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd har gått in och hjälpt oss. Det gör att vi fått hjälp att utforma ett testbatteri anpassat för ishockeyspelare. Förhoppningsvis ger det både spelarna och damhockeyn mycket. Det har inte gjorts så mycket forskning kring fysik på damhockeyspelare. Vi kommer ha ut mycket av det här samarbetet, säger Ylva Martinsen och fortsätter:

- Ingen av spelarna har gjort det här testbatteriet, det är helt nytt för den här säsongen. Jag hoppas att de ska känna att det blir en inspirerande start och att vi bygger på det med spelet ute på isen i Uppsala i helgen.

Hyllas av målvaktstalangen

- 10 sekunder kvar, tryck på, skriker en testledare när landslagsspelarna en efter en kliver på testcykeln, tar ut sig maximalt, i mätningen av sin sprintförmåga.

18 de 34 samlade spelarna fanns inte med vid vinterns OS. En av debutanterna är målvakten Anna Amholt, 18, som lämnat SDHL-mästarlaget Luleå för spel i ligakonkurrenten AIK. Göteborgaren Amholt var en av de bästa spelarna när juniorlandslaget tog JVM-silver i ryska Dmitrov, under Ylva Martinsens ledning, förra säsongen. Hon hoppas på en plats i Damkronornas trupp till VM i Esbo, Finland, i april.

- Jag tror hon (Martinsen) kan bidra med en trygghet i laget, hon är väldigt rak och ärlig. Hon förväntar sig alltid att alla ska prestera på sitt max, oavsett om du har en bra eller dålig dag. Jag känner väldigt stort förtroende för henne, säger Anna Amholt.