Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rambergsvallen revs 2014 – ännu har bygget av ny friidrottsanläggning på Hisingen påbörjats. Bild: Izabelle Nordfjell

Hisingen får vänta på ny friidrottsarena

När Rambergsvallen revs 2014 lovades IF Kville en ny friidrottsarena. Fem år senare har bygget av den nya anläggningen inte ens påbörjats. Och det dröjer ytterligare innan spaden sätts i marken.

2014 revs Rambergsvallen, som förutom fotbollsplan inrymde löparbanor och längdhoppsgrop och nyttjades till för friidrott. Året efter invigdes Bravida arena – en arena byggd för fotboll och utan möjligheter för friidrottsutövning. Friidrottsklubben IF Kville har sedan dess stått utan friidrottsanläggning på Hisingen.

– Man får helt enkelt gå ut på en gräsmatta och träna eller söka sig till Slottsskogsvallen, säger IF Kvilles sportchef Anders Walther.

Beslut om en ny friidrottsarena i Björlanda togs 2016 men fem år efter att Rambergsvallen revs har bygget med den nya anläggningen inte påbörjats. Och IF Kvilles barn och ungdomar kommer få vänta ytterligare några år innan den står klar.

– Det är en process som tar tid. Det som blivit klart nu är detaljplan och bygglov men nämnden har tagit beslut att skjuta på starten av bygget tills dess att fullmäktiges budget är beslutad för 2020, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör vid idrotts- och föreningsförvaltningen.

Idrotts- och föreningsnämndens ordförande Elisabet Lann (KD):

– Det finns beslut på att bygga men innan vi går vidare med att lägga in pengar vill vi veta vad som gäller med kostnader för driften. Det vi gör är att pausa i planeringen tills vi vet vad som gäller med driften.

Att bygget tre år efter beslut ännu inte är påbörjats menar Lann handlar om "naturliga förseningar" och att man nu skjuter upp byggstarten ytterligare i väntan på budgetbeslut kommer enligt henne inte påverka när arenan står färdig.

– Det här gör väldigt lite för när den kan stå på plats.

"Finns en del misstro"

Förhoppningen är nu att arenan, som ska ligga norr om Skra Bro i Björlanda, ska stå klart i tid till Veteran-VM 2022 – där den nya arenan är tänkt att användas.

– Det är vår planering, säger Anders Ramsby.

– Målet är ju då att den bör vara klar 2021 så vi kan testköra den innan, säger IF Kvilles sportchef Anders Walther.

Walther menar att en utomhusarena på sommaren är vital för klubbens verksamhet – något man alltså inte haft på Hisingen sedan 2014.

– Det har drabbat oss men vi ser en ljusning framöver, säger Walther och fortsätter:

– Beslutet från början var att snabbt bygga en utomhusarena. Den finns en del misstro inom föreningen men de sista åren har det gått fort fram så vi känner oss och ändå ganska komfortabla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.