Hilmersson: "Om fyra år kommer ALLA vilja vara med"

Om fyra år kommer ingen av golfens stora stjärnor att tacka nej till OS, det kan jag nästan lova. En väldigt stor orsak till det är Henrik Stenson. Han missade guldet, men skrev olympisk historia.

ANNONS
|

Det var hett därute. Vi åskådare kämpade oss fram genom ett sandigt busklandskap utmed banan och jag höll mig så nära Henrik Stenson jag kunde, försökte läsa av honom. Var han stressad pressad, optimistisk, nervös? Han ansikte röjde inga tecken, och i hans ögon syntes bara ett isande fokus.

Han kallas ju Iceman, vår störste manlige golfare genom tiderna. Ända sedan han som 11-åring testade att slå bollar på Gullbringas golfklubb i Kungälv har han haft en målmedvetenhet som tagit honom högre och högre upp på världsrankingen.

Det har funnits motgångar, rejäla motgångar. Efter succéåret 2009 hamnade han i en vinstlös formsvacka som varade i nästan tre år. Ett tag var han inte rankad bland de 200 bästa spelarna i världen.

ANNONS

Och det var likadant efter rekordåret 2013, då han vann både FedEx Cup och Race to Dubai och kammade hem 70 miljoner i bonus på kuppen. Året efter kom baksmällan, det självklara blev plötsligt omöjligt igen. Men han har alltid kommit tillbaka, aldrig gett upp och i somras kom så utdelningen, den historiska segern i British Open.

Grinade illa - men gav inte upp

Det var samma sak i går. Efter att ryggen plötsligt strejkat vid det 13:e hålet kunde Justin Rose gå upp i ledning med ett slag. Det såg riktigt tungt ut för Stenson, som faktiskt grinade illa, men inte gav upp.

Tvärtom.

På 16:e hålet kom ett superslag in på green och Stenson var i kapp. Och så fick vi ännu en sån där gastkramande duell som vi svenskar blivit bortskämda med i detta OS.

Emma Johanssons spurtkamp med Anna van der Breggen i det högdramatiska linjeloppet. Sarah Sjöström mot Katie Ledecky i sista längden på 200 meter fritt. Marcus Svenssons koncentrerade envig med Gabriele Rossetti i skeet. Tre helt olika typer av avgöranden, men alla med den bästa ingrediensen av alla: Den ovissa utgången.

I går fick vi en fjärde svensk i guldduell, och tyvärr slutade det med ett fjärde silver. Att han var besviken efteråt gick inte att ta miste på. "Någon måste ju komma tvåa” konstaterade han torrt.

ANNONS

"Stämningen var elektrisk"

Men läktarna var fyllda till sista plats, stämningen var stundtals elektrisk och en brittisk journalist hävdade på fullt allvar att Henrik Stenson just nu är ”the greatest sports star on the planet”.

Det krävs så klart en golfentusiast för att säga så, men klart är att Ytterbysonen just nu är en global stjärna och att han är en av de stora anledningarna att OS-golfen blivit en total succé. För det har den. Och Stenson var med och skrev historia här i Rio.

Så tro mig, i Tokyo kommer alla att vilja vara med.

ANNONS