Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hilmersson: "Bänka er - det här blir något utöver det vanliga"

Tisdagen den 16:e augusti kan bli en väldigt speciell dag för svensk bollsport. En norsk segermaskin ska stoppas och en brasiliansk fotbollskarneval ska tystas. De blågula lagen har inget att förlora, men mer att vinna än på väldigt länge.

Det är ju faktiskt vinter här, men i går steg temperaturen i Rio från ”väldigt varmt” till ”nu dör vi”. Utomhus, alltså. Inomhus är det minst 20 grader kallare, överallt. De gillar air condition väldigt mycket här och som utsänd växlar man konstant mellan den knallheta Rio-luften och den ruggiga AC-miljön. Det har hänt att jag ställt mig i en dörröppning och sakta roterat för att likt en kyckling på ett spett uppnå den optimala temperaturen.

Det har gått sådär.

Men hörni, vilken dag vi har framför oss. Pia Sundhages landslag åker till Maracana för att möta hemmanationen i semifinal. Det blir knappast större än så. Självklart är Brasilien favoriter i den här matchen, inte minst med tanke på hemmastödet, men också för att de uppnått helt andra resultat än Sverige under 2000-talet. Bland annat har man varit i två OS-finaler, 2004 och 2008.

Marta var med båda gångerna. Och grät förlustens tårar båda gångerna, precis som hon gjorde efter VM-finalen 2007. Fantastiska Marta, som gjort så mycket för svensk fotboll men vars hjärta klappar så hårt för Brasilien att jag hör det ända in på mitt hotellrum när jag lägger mig på kvällarna.

Hon gör sitt fjärde OS och sitt sjunde globala mästerskap. Hon har spelat varje minut under de sex föregående. Det här är, om vi ska vara ärliga, hennes turnering.

Men efter den svenska insatsen i ”the thrilla in Brasilia” så finns det ingen som räknar bort Pia Sundhages gäng längre. Och den brasilianska 5–1-segern i gruppspelet betyder naturligtvis ingenting längre. Nyckeln till svensk framgång blir, precis som mot USA, att stå emot pressen i början. Och på mitten. Och på slutet. Då kan vi få ett svenskt fotbollsmirakel.
 

Sverige möter omöjliga Norge

Sedan finns det ju fler svenska damer som står inför sitt livs utmaning. Henrik Signells handbollslandslag är i kvartsfinal och tar sig an Norge. Otroliga Norge. Omöjliga Norge, som har vunnit de två senaste OS-gulden och är regerande världsmästare. Under VM i fjol lekte de enkelt bort Sverige och risken är såklart stor att det sker igen.

Men om allt faller på plats, om Bella Gulldén och Linnea Torstensson leder laget som de faktiskt kan samtidigt som Johanna Bundsen gör en hundraprocentig match i mål… då kan det ske mirakel även i Future Arena.

Hur det än går: Den här kvällen blir något utöver det vanliga.

Avboka tvättiden. Ställ in brf-mötet. Hitta en tv med rätt kanaler.

Bänka er.