Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Hett premiärderby mellan tränarkompisarna

Årets första match på Skarpe nord är också årets hetaste. Kompisderbyt mellan IFK Kungälv och Frillesås är ett möte mellan vänner – och rivaler. – Förra året var det den fysiskt tuffaste matchen på hela säsongen, säger Frillesås tränare Mattias Johansson.

Efter att ha genomgått ett ekonomiskt stålbad, bytt ut stora delar av truppen och kommit ut på andra sidan en rekonstruktion är IFK Kungälv redo för säsongens första hemmamatch. 

– Vi har plockat in spelare från lägre divisioner som är Kungälvsgubbar från början. Vi har många unga och många hemvändare. Det är mycket ungt och eget‚ säger spelande tränaren Hampus Kärnman.

Isen på Skarpe nord är dagsfärsk och testades av hemmaspelarna för första gången den här säsongen på torsdagskvällen. Träningspassen på is har varit förlagda till sena kvällstider i Trollhättan och Ale. 

– Det är ett skämt egentligen. Vi spelar i näst högsta serien och det var inte länge sedan vi var ett etablerat elitserielag. Det här skulle inte hända om vi hade varit ett fotbollslag, men så är det i bandy tyvärr. Det vill till att vi får en hall snart, annars kommer inte bandyn överleva här, säger Hampus Kärnman.

LÄS OCKSÅ: VM-spelare får efterlängtad chans i Kungälv

Mattias Johansson återvände till moderklubben Frillesås förra sommaren tillsammans med brodern Fredrik. Han var bara 25 år gammal och kunde fortsatt den egna spelarkarriären i Villa/Lidköping men valde att axla rollen som spelande tränare i klubbens hans farfars bror startade en gång i tiden. 

Han är en av hela sju Frillesås-spelare med förflutet i IFK Kungälv. 

– Jag var där fem säsonger, har spelat med flera av killarna och är framförallt god vän med tränaren. Det blir en match i matchen. Även när det gäller den taktiska biten handlar det om att ha ess i rockärmen, vi känner varandra så väl, säger han.

Av förhandstipsen att döma lär Frillesås sluta högre i tabellen. Men under försäsongen har Kungälv slagit västkustkonkurrenten två gånger om. 

– Vi har en bra blandning av rutin och spelare som är på väg uppåt. Framförallt har vi många med erfarenhet från elitserien. Spelare för spelare är det här det bästa Frillesås genom tiderna, säger Mattias Johansson. 

Frågan är om det räcker för att bli bäst i väst?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.