Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Victor Hedman är en av de främsta NHL-profilerna i årets ishockey-VM.

Hetaste NHL-profilerna i ishockey-VM

Här finns World Cup-vinnare som Matt Duchene, framtidsnamn som Jack Eichel och poängsprutor som Nikita Kutjerov. Ishockey-VM innehåller en rad NHL-profiler. Den största av dem alla är dock svensk – Victor Hedman är VM-turneringens största profil i TT:s rankning.

Det är en lista som kan förändras så klart.

Med Washington bara en förlust från ännu ett i raden av Stanley Cup-fiaskon kan snart Alexander Ovetjkin landa i Köln och från blågult håll finns så klart hopp om att Nicklas Bäckström hakar på.

Men när VM drar i gång på fredagen är det här spelarna att hålla ögonen på:

1. Victor Hedman, back, Sverige/Tampa Bay.

Den store backen, bokstavligt talat med sina 198 majestätiska centimeter, är VM-turneringens ende spelare som är nominerad till ett av NHL:s prestationspriser den här säsongen. Nomineringen till Norris Trophy, som ligans bäste back, kom helt logiskt efter bästa säsongen i karriären där han kom tvåa i backarnas poängliga efter att ha öst in 72 poäng, 16 mål och 56 assist.

2. Nikita Kutjerov, forward, Ryssland/Tampa Bay.

Bara 23 år gammal har den ryske superforwarden klivit upp på en nivå som en av NHL:s allra bästa spelare. Slutade femma i NHL:s poängliga med 85 poäng, 40 mål och 45 assist. Liten, 181 centimeter, snabb och med ett fruktat skott.

3. Mark Scheifele, f, Kanada/Winnipeg

Sjua i NHL:s poängliga med 82 poäng (32+50). Winnipegcentern är främst en playmaker, men hans målfacit skvallrar också om att det finns spetsegenskaper som målskytt. Kedjekamrat under säsongen med finländske underbarnet Patrik Laine.

4. Jack Eichel, f, USA/Buffalo

Buffalos 20-årige speedkula hade funnits med i poängligatoppen i NHL om han inte hade åkt på en fotskada i höstas. Spelade bara 61 matcher, men kom ändå upp i 57 poäng (24+33). Förutom farten lyfts hans spelförståelse upp som närmast unik.

5. Matt Duchene, f, Kanada/Colorado

Har en helt misslyckad säsong bakom sig i NHL-jumbon Colorado. Men började säsongen med att vinna World Cup med Kanada och blev där femma i turneringens poängliga. Den här pucktrollaren, som spelade i Frölunda under lockouten, är given i Kanadas landslag och vann OS-guld 2014 och VM-guld de två senaste åren.

Bubblare: William Nylander, f, Sverige/Toronto

Har en lysande rookiesäsong i Toronto bakom sig och var en av lagets bärande spelare. Trea i poängligan för rookies med 61 poäng (22+39). Bäste målskytt av NHL-svenskarna i VM-truppen.