Hetaste frågorna inför kvällens kvalrysare

Vem vaktar målet? Hur bra är Island? Och hur påverkas Sveriges starkaste vapen av den isländska vinden? Här är de viktigaste frågorna inför kvällens EM-kvalrysare i Reykjavik.

ANNONS
|

Vad: Island–Sverige, EM-kval i fotboll, grupp F

Var: Laugardalsvöllur, Reykjavik.

När: I kväll klockan 20.00, svensk tid.

Hur följer man matchen: SVT1 och SVT Play för den som vill se matchen, P4 Radiosporten för den som föredrar radio.

Vem står i mål?

Ja, säg det. Med Hedvig Lindahl skadad fick Göteborgs Jennifer Falk chansen mot Ungern i torsdag. Hon höll visserligen nollan men hade knappt ett skott mot sig och det är inte säkert att hon står mot Island. Förbundskapten Peter Gerhardsson har hintat om att motståndet kan avgöra vem som står, vilket kanske öppnar för Rosengårds Zecira Musovic.

ANNONS

– Nu är Jennifer och Zecira väldigt jämna och det gör att det är små marginaler. Då väger man in detaljer i det hela. Vem är bäst lämpad till just den här matchen?, sade Gerhardsson häromdagen.

Vad betyder vädret?

Prognosen för kvällen har skiftat lika mycket som det brukar på Island. Det lär bli regnigt och kallt, någon enstaka plusgrad som mest, men mer avgörande är hur vinden beter sig. Mycket blåst kommer att störa Sveriges kanske vassaste vapen – de fasta situationerna.

– Svårare blir det, när det gäller att hantera bollbanor och sådant där. Det är klart att vi får värdera lite vilken typ av boll som ska slås. Det blir säkert avgörande med fasta ändå, men på ett annat sätt i så fall. Vi gjorde fem mål mot Ungern på fasta, vi gjorde fem mål mot Slovakien, vi gjorde fyra mål mot Lettland. Det är inte vanligt. Här kanske det kommer att bli 1–0 i fasta situationer till det ena laget. Då gäller det att vinna den matchen, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

Ilestedt eller Samuelsson?

Med Hanna Glas skadad såg högerbacksplatsen ut att vara vikt åt Rosengårds Jessica Samuelsson. Men mot Ungern fick Bayern Münchens Amanda Ilestedt, vanligtvis mittback, chansen.

ANNONS

– Jag var såklart lite besviken. Vi är nog alla här för att spela och starta matcher. Men jag kan inte göra mer än göra mitt bästa på träningarna, säger Samuelsson om petningen.

Ilestedt gjorde det bra, inte minst offensivt. Hon gjorde själv ett mål och var inblandad i ytterligare ett par.

– Det var väldigt kul att få spela, men en lite nyare position i landslaget. Vi hade pratat om att komma runt på kanterna och fylla på i boxen. Det blev en hel del i offensivt straffområde vilket var roligt, sade Ilestedt efteråt.

LÄS MER:"Antingen fegar man eller så utvecklas man"

Kan Stina Blackstenius spela?

Mycket tveksamt, och frågan är om Göteborgsanfallaren behövs eftersom Anna Anvegård gjorde tre mål när hon fick starta mot Ungern.

Efter söndagens träning lät Blackstenius, som haft en bristning i baksida lår, inte särskilt optimistisk.

– Jag vill inte riskera något. För det kommer viktiga matcher i damallsvenskan när vi kommer hem och ett nytt landslagsläger i oktober.

LÄS MER:Blackstenius tvekar: "Inte trygg med skadan"

Hur viktigt blir resultatet?

Om Island vinner tar laget greppet om förstaplatsen i gruppen med tre omgångar kvar, eftersom Sverige och Island står på samma poäng inför kvällens match. Då inbördes möten räknas högst krävs det då säkerligen en svensk seger mot Island på hemmaplan i oktober, för att vinna gruppen.

ANNONS

Men även en andraplats kan räcka långt i EM-kvalet. De tre bästa tvåorna – där ligger Island/Sverige bra till just nu – går också direkt till EM. Övriga sex tvåor gör upp i playoff om de sista tre platserna.

Hur bra är Island?

Hög Europanivå, säger Magnus Wikman när han ska ranka kvällens motstånd. Island har tagit sig till tre raka EM-slutspel, och ser kanske bättre ut än någonsin tidigare. Tidigare har mycket hängt på lagets utländska stjärnor, som Lyonmittfältaren Sara Björk Gunnarsdóttir, men nu kommer också nästa generation fram och imponerar. Mot Lettland senast gjorde exempelvis 19-åriga Sveindís Jane Jónsdóttir två mål i sin första landskamp.

– Det har varit väldigt roligt att se hur de unga tjejerna har kommit in i laget, de har gjort ett väldigt bra jobb hittills. Jag tror att vi därför har en ljus framtid, men de är också redan nu redo för de här matcherna, sade Rosengårdsbacken Glódis Perla Viggósdóttir på gårdagens presskonferens.

Hur startar Sverige?

Peter Gerhardsson avslöjar aldrig några startelvor på förhand, den kommer 75 minuter före avspark. Men här är en tänkbar uppställning.

Sverige (4–3–3): Jennifer Falk – Jessica Samuelsson, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Nathalie Björn, Kosovare Asllani, Caroline Seger – Sofia Jakobsson, Anna Anvegård, Lina Hurtig.

ANNONS

LÄS MER:Löftet från Islands stjärna: "Vi ska till EM"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS