Herrlandslaget avstår ersättning i höst

Herrlandslaget väljer att avstå all ersättning för höstens landskamper, på grund av det ansträngda ekonomiska läget inom svensk fotboll. "Detta ger också en möjlighet att samordna avtalsdiskussionerna med damlandslagets avtal som löper ut vid årsskiftet.", skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) på sin hemsida.

ANNONS
|

Damlandslaget i fotboll är inte utsatt för lönediskriminering, konstaterade Diskrimineringsombudsmannen (DO) nyligen. Men DO kom fram till att SvFF:s upplägg – som bland annat påverkas av publik- och marknadsföringsintäkter – ändå missgynnar damerna ekonomiskt i förhållande till herrarna.

Herrlandslagets beslut att nu avstå ekonomisk ersättning för höstens landskamper är inte nödvändigtvis kopplat direkt till damernas landslagsavtal. Men det underlättar när det avtalet, som går ut vid årsskiftet, ska omförhandlas, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Spelarnas initiativ

"Initiativet kommer från spelarna och vi är mycket tacksamma för att spelarna känner och tar ansvar för hela den svenska fotbollsrörelsens utsatta situation. Det är ett mycket välkommet bidrag – och en stark och viktig signal från våra landslagsspelare. Den här lösningen skapar också förutsättningar att föra en samordnad avtalsdiskussion med dam- och herrlandslagsspelarna, vilket är positivt", säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

ANNONS

Tidigare under fredagen berättade Leipzigmittfältaren Emil Forsberg att herrlandslaget haft ett möte med SvFF tidigare i veckan, där man diskuterat ersättningen för de båda A-landslagen. Han sade också att jämställd landslagsersättning är ett självklart mål för herrspelarna.

– Vi har diskuterat det länge och vi har alltid strävat åt det hållet. För mig är det en självklarhet att det ska vara jämställt. Det är ingen fråga. Vi strävar åt det hållet, sade Forsberg.

"Vårt bidrag"

På frågan om han tror att svenska dam- och herrspelare kommer att få samma landslagsersättning framöver, svarade han:

– Det hoppas jag.

Framför allt tycks herrspelarnas beslut handla om att dra sitt strå till stacken under en tid när svensk fotboll har det kämpigt ekonomiskt, precis som det mesta annat under coronapandemin.

"Vi vill vara med och göra vad vi kan för att förbättra en svår situation – det här är vårt bidrag och vi hoppas att det kan hjälpa till", säger herrlandslaget i ett gemensamt uttalande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS