Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två svenskar tog de sista semifinalplatserna i kvalet – Max Salminen och Jesper Stålheim. Bild: Anders Dahlbrerg
Två svenskar tog de sista semifinalplatserna i kvalet – Max Salminen och Jesper Stålheim. Bild: Anders Dahlbrerg

Herrkvalet i seglingen avgjort

Seglingarna på Marstrand börjar närma sig en uppgörelse.
Fyra herrar, varav två svenskar, tog sig vidare från fredagens kval.
– Jag känner mig som en underdog som har allt att vinna, säger Max Salminen.

Det börjar närma en uppgörelse i Match Cup Marstrand. Under fredagens kvaltävling för herrar stod nyzeeländaren Phil Robertson för den främsta placeringen tätt före australiensaren Kyle Langford. Svenskarna Max Salminen och Jesper Stålheim tog de två sista semifinalplatserna.

– Det kändes jättebra, vi är vidare, det känns superbra, säger Max Salminen till GP kort efter att de gått i mål i kvalet.

För Salminen är det första gången som han ställer upp i match race som rorsman. På cv:et har han flera EM- och VM-titlar med ett OS-guld som främsta merit – men i Match Cup på Marstrand får han tufft motstånd. Inte minst i fjolårssegraren tillika ledaren Phil Robertson.

– Han är duktig och han seglar ju nästan med sin originalbesättning så de är otroligt samtrimmade, de är världsmästare och vann här förra året, så det kommer att bli tufft, säger Salminen.

Inför tävlingarna har Salminen, tillsammans med sin besättning, tränat mot sin landslagskollega, Jesper Stålheim, som också är kvalificerad till semifinalerna.

– Då fick vi inte stryk i alla fall, säger han.

Fredagens kvaltävling bestod av ett sprint race, vilket betyder att alla båtar stod med på startlinjen. I semifinalerna och finalerna blir det race man mot man, med två båtar på banan samtidigt – jämfört med de sex båtar som deltog i kvalet samtidigt.

Inför semifinalerna och finalerna visar väderprognosen en tuffare väderlek än vad det har varit under kvalet. Men en vinnare på både dam- och herrsidan ska ändå koras.

Anna Östling vann kvalet på damsidan och hon är sedan tidigare favorit med sina två raka segrar i bagaget. Inför finalerna på herrsidan står Phil Robertson för favoritskapet.

Finalerna sänds på Cmore och Sportkanalen med start klockan 14.00 på lördagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.