Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Heroisk insats med bitter eftersmak

Vad var det vi fick se? En möjlig vinnare av Champions League 2021? Definitivt. Jag tror faktiskt även att Göteborg FC har något på gång.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Innan vi går in på detaljerna från denna regntunga och blåsiga tillställning på Gamla Ullevi en onsdagskväll i september är det som Marcus Lantz & Co konstaterade redan i tisdags.

Bayern München kommer bara att bli bättre.

Deras andra halvlek innehöll färre tillslag, fler egna chanser och en massiv press mot ett heroiskt kämpande Göteborg FC.

Och det är så vi ska minnas den här matchen – och GFC:s deltagande i 2019/2020 års Womens Champions League – utmärkt och tapper mot en övermäktig motståndare.

Samtidigt är känslan bitter. Alla matcher som avgörs på tilläggstid har en tendens att ge den eftersmaken.

Amanda Ilestedst fasthållning, domarens tydliga straffbeslut och Elin Rubenssons kvittering.

I det läget kunde de ha räckt med ett mål i returen i Bayern.

Nu krävs två – och hållen nolla.

Helt nytt Bayern i andra

Jag ska inte hävda att det är omöjligt, men vi kan vara överens om att det blir tufft 25 september när match två spelas.

Allting handlar om förväntningar.

Jag gick hit med en tro på att det var möjligt, men knappast rimligt. Efter 45 minuter var känslan att GFC fått matchen precis dit de önskat; lyckats hålla nollan under den första intensiva pressen, sedan flyttat upp styrkorna och fått ett bra resultat med sig in i paus.

Problemet var att Bayern München kom ut som ett helt nytt lag i andra halvlek.

Trots det och tack vare stort målvaktsspel av Loes Geurts stod det länge 0-0. Att inte heller 1-1 stod sig var surt och en logisk följd av en rejält övertag.

Taktiskt gjorde Göteborg allt rätt. Fem spelare på mittfältet, fokus på att göra det svårt för motståndarna – sänka deras mentala tro – och sedan överraska med starkt kombinationsspel och fasta situationer.

Riskerar bli ödesmättat

Vi får inte glömma att Beata Kollmats nickade i ribban och där och då kunde gett Göteborg ledningen. Vi får heller aldrig glömma det slit hemmaspelarna bjöd på, ingen nämnd, ingen glömd.

Jag vill ändå dra en lantz för vänsterbacken Natalia Kuikka. Bolltrygg, löpstark och cool. Det finns fler. Elin Rubensson, självklart, men också Hanna Andersson. 18-åringen var både respektlös och så tuff som hon utlovat. Här kommer det definitivt mera.

Det blev inget publikrekord och här tror jag enbart att vi kan skylla på vädret. Vore det inte för regnet skulle 5037 ha raderats.

För Göteborg är tiden nu knapp.

På söndag väntar tabellettan Rosengård på Valhalla.

Till dess gäller att slicka såren, lappa ihop och sedan jaga tre poäng.

Annars riskerar årets häftigaste vecka också att bli den mest ödesmättade.

Plus:

Med utgångspunkt från Bayern Münchens andra halvlek tror jag mycket väl att vi kan få se tyskorna här igen i maj 2021, då finalen av Womens Champions League spelas på Gamla Ullevi.

Minus:

Det går alltid att tala om starka insatser och fina prestationer, men vad hjälper det när motståndaren avgör i sista minuten.