Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Hermansson är klar för EM-final på 1 500 meter.

Hermansson till final på 1 500 meter

Hanna Hermansson missade final på 800 meter med bara fem hundradelar. På 1 500 meter fick hon revansch.

800 meter är hennes huvuddistans, som hon också sprang i VM i fjol. Men det blev ingen final efter missen i försöken.

- Det var sån frustration i förrgår, jag satte nästan pers och blev blockerad på upploppet så jag inte fick ut allt. Jag var i mitt livs form och så fick jag inte visa det, säger Hanna Hermansson.

"Livs form"

I 1 500-metersförsöken tog hon sig till final med tiden 4.08,98 och förbättrade sitt personbästa med drygt tre sekunder.

- I dag hade jag inget att förlora. Och det var jättekul att få komma till en final även om det inte är min huvuddistans.

- Det hade kunnat gå ännu fortare, jag hade mycket kvar att ge med 200 meter kvar men blev lite blockerad.

Hon säger att hon har allt att vinna i söndagens final.

- Jag tror inte att de räknar med mig. Jag hade absolut sämsta pers inför försöken och nu har jag redan tagit tio stycken av de på papperet bättre än mig. Så sätter de inte upp farten så bjuder de in mig. För jag har det näst bästa perset på 800 meter av de i finalen, säger Hermansson.

- Det får gärna gå långsamt i finalen, men går det fort är det bara att hänga på och ha mycket kvar till de sista 200 meterna. För det är där som jag är som starkast.

Kaos i herrstafetten

Det svenska herrstafettlaget på 4x400 meter gick, som väntat, inte till final. Och inte blev det bättre av att lagets andreman Erik Martinsson blev fälld av sin schweiziske motståndare.

- Det är jättetråkigt att det ska bli så här, men det är inte så mycket att göra åt det. Det blev trassel redan från första stegen, han kliver ut och jag kan inte göra någonting, jag är helt ur balans, säger Martinsson till SVT.

- Det enda jag hade i huvudet var att jag ska upp och i mål, jag måste fullfölja. Vi är inte bästa vänner just nu, vi knuffades lite efteråt.

Det svenska laget blev dock diskvalificerat i efterhand för en felaktig växling. Även det schweiziska laget diskades.

Den svenska damkvartetten var ytterst nära att ta sig till final. Men tiden, 3.32,61, räckte bara till nionde plats, halvsekunden bakom Slovakien.

- Det var lite surt att vi inte gick till final. Ett svenskt lag har inte sprungit så här snabbt på många, många år, säger Moa Hjelmer till SVT.

Det svenska rekordet, 3.31,28, sattes i Gävle 2005.