Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Henrik Lundqvist om hjärtoperationen: ”Händer det här verkligen?”

Det slog ner som en bomb när nyheten kom att Henrik Lundqvist skulle genomgå en hjärtoperation i vintras. Nu berättar målvakten att han vetat om sitt hjärtfel i 15 års tid.
– På några månader förändrades det, säger målvakten i en intervju med NHL Network.

Efter att läkarna upptäckt ett hjärtfel meddelande Henrik Lundqvist i december att han inte kommer spela med Washington Capitals.

I ett intervju med NHL Network öppnar han nu upp sig om hjärtfelet som ledde till operation i vintras.

– Jag har vetat att jag har ett hjärtfel i 15 år, att jag har en klaff som läcker, och någon gång måste det fixas. På några månader förändrades det och läckan blev värre och min aorta blev för stor, säger 39-åringen.

Från att målvakten lämnade New York Rangers efter 15 år i klubben och skrev på för Washington Capitals gick det snabbt.

– Jag fick ett samtal från läkarna och då säger de: förlåt men det här kommer bli en operation. Då förstod jag att det liksom inte något snack om saken, det vara bara att göra det, säger Lundqvist och fortsätter:

– Allt hände så fort. Jag hade inte så mycket tid att tänka på det. Men sen började jag tänka: Händer det här verkligen? Ska en maskin hålla mig levande? Det var ganska tungt att ta in.

Framtiden oklar

Lundqvist berättar att första tiden efter operationen var tuff.

– Första veckan var det en kamp. Det var några bakslag, men sen förbättrades det mycket. Nyckeln var att hålla sig i ögonblicket, som när man spelar hockey. Kolla inte för långt framåt.

När nyheten kom att Lundqvist behövde genomgå hjärtoperation var beskedet att det inte skulle bli någon NHL-hockey för målvakten den här säsongen. Washington Capitals öppnade dock nyligen för att inte är helt uteslutet att det blir spel för svensken under säsongen. Om det blir något mer spel i NHL eller någon annan liga för den rutinerade målvakten är dock oklart, han har ännu inte gett några besked om framtiden.

Intervjun med NHL Network sänds i tre delar, där den första delen sändes på tisdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.