"Henke" tillbaka på stora scenen

ANNONS
|

Det var en magisk kväll på Stade de France i maj. Regnet hade precis letat sig till Paris när Barcelona och Arsenal tågade in till ett overkligt jubel. Henrik Larsson satt på bänken och såg hur Londonlaget tog ledningen genom Sol Campbell. Först i den 61:a minuten kom han in. Omåttligt populäre "Henke" välkomnades av ett fantastiskt jubel från de egna supportrarna bakom Arsenal-målet och att säga att matchen vände då var ingen överdrift. Efter en kvart lirkade han fram en passning till Samuel Eto'o som kvitterade och fem minuter senare var framspelare Larsson igång igen. Den här gången på högerkanten, där han såg Juliano Belleti som avgjorde den 51:e Europacupfinalen.

ANNONS

Direkt när den norske domaren blåste av matchen hoppade Henrik Larsson över reklamskyltarna bakom mål och i ensamt majestät gick han runt till Barcelona-klacken och tackade för sig. Det var en mäktig syn där han ensam stod och tog emot supportrarnas jubel som aldrig ville upphöra.

Det kändes nästan som om han ensam hade vunnit Champions League!

Först efter en stund fick han sällskap av övriga, överlyckliga och dansande Barca-spelare. Efter att Uefa-presidenten Lennart Johansson överlämnat pokalen bröt om möjligt ett ännu större jubel ut när lagkaptenen Carles Puyol lyfte den stora silverfärgade pokalen mot den kolsvarta Parishimlen.

Finalen var kulmen på en fantastisk vår för Henrik Larsson. Strax före Champions League-guldet hade firandet i Katalonien efter Barcelonas ligaseger knappt hunnit lägga sig och däremellan hade den brittiska ambassadören överlämnat MBE-ordern efter sina insatser i Celtic.

Ett bättre och värdigare avsked från den europeiska toppfotbollen kunde han nog inte ha regisserat själv.

För det var ett avsked han trodde att det var.

På tisdagskvällen gör Henrik Larsson comeback i Champions League - och på fransk mark.

"Henke" har gjort det som Sir Alex Ferguson innerst inne hoppades på när han erbjöd lånekontraktet. Förutom den lojale spelaren som inte gnäller om han hamnar på bänken har Henrik Larsson på sina åtta framträdanden i United-dressen gjort två viktiga mål och samarbetet med Wayne Rooney, Ole Gunnar Solskjaer och Lous Saha har fungerat utmärkt.

ANNONS

Helsingborg hävdar fortfarande å det bestämdaste att han kommer hem lagom till den allsvenska premiären medan andra hävdar att Alex Ferguson aldrig släpper sin diamant om klubben aspirerar på ännu en ligatitel och är kvar i Champions League.

United är i sin tionde åttondelsfinal. För Lille är det första gången. Claude Puels lag säkrade avancemang från gruppen efter imponerande 2-0 borta mot Milan och som innebar att fransmännen slutade tvåa i gruppen. Laget är i mycket bra form och var bar nio minuter ifrån att ta poäng mot överlägsna serieledarna Lyon i helgen.

Manchester United missade att säkra avancemang i FA-cupen i helgen genom att "bara" spela 1-1 mot Reading.

Fast nu gäller det Champions League - en turnering Henrik Larsson gillar.

Tisdagens åttondelsfinaler

Onsdagens matcher

Kommande program

ANNONS