Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LUCY NICHOLSON
Bild: LUCY NICHOLSON

Hemmahoppet mitt i storpolitiska konflikten: ”Det kommer fixas”

Han är en av världens snabbaste på 400 meter häck. Han är också en av hemmanationen Qatars stora hopp i Doha. Samtidigt har Abderrahman Samba hamnat mitt i en konflikt mellan landet han springer för och hans hemland Saudiarabien.
– Det kommer fixas en dag, säger han.

Qatar vill sprida positiva associationer till omvärlden via ett framgångsrikt mästerskap i Doha. Man vill göra det med en majestätisk arena, med kylteknik och med femstjärniga hotell. Men man vill också göra det på tävlingarna.

Där står hoppet främst till två namn. Mutaz Barshim, mannen som hoppat näst högst någonsin med sina 2,43 från 2014, och Abderrahman Samba. 24-årige Samba blev först på över 25 år att springa under drömgränsen 47 sekunder när han sprang in på 46,98 i Paris i fjol. På fredagen gick han in i hemma-VM. Med en till synes helt kontrollerad insats tog Samba förstaplatsen i sitt försöksheat – med försökens bästa tid.

– Det är mitt första lopp efter min skada. Jag är okej i dag och jag är väldigt nöjd med det här resultatet. Jag ser fram emot i morgon. VM-finalen kommer bli fantastisk. Det finns många namn, och alla vill göra något, säger han.

Sedan hans supertid i fjol har Karsten Warholm slagit honom och Rai Benjamin sprungit på samma tid.

– Det är bra. När löparna i toppen springer snabbt gör det loppet snabbt och gör loppet spännande, säger han efter försöken.

Qatar utsatt för blockad

Abderrahman Sambas bakgrund gör att han för den qatariska ledningen med stor sannolikhet framstår som ett än bättre exempel på landets förträfflighet. Sedan 2017 är den politiska situationen i regionen instabil. Saudiarabien, vars gräns mot Qatar är värdlandets enda landgräns, leder tillsammans med länder som Förenade Arabemiraten och Egypten sedan 2017 en blockad av Qatar. Bakgrunden är invecklat med grundar sig i att Qatar av de blockerande länderna anses stödja terrorism. Någon lösning på spänningarna grannländerna emellan har två år efter blockadens start inte nåtts.

Situationen är speciell och har tvingat Qatar till att bli mer självförsörjande än tidigare. Exempelvis importerades 4 000 kor för att starta upp en egen mejeriverksamhet kort efter blockaden inleddes.

Hade blockaden startat två år tidigare hade Abderrahman Samba kanske inte varit här. 2015 flyttade nämligen Samba, som är född och uppvuxen i Saudiarabien, till Doha. Han hade då gjort sig ett namn som en lovande löpare – men sprang varken för Saudiarabien eller Qatar. Istället valde han till en början att representera sin fars hemland Mauretanien – även det ett land som brutit alla diplomatiska förbindelser med Qatar. Efter ett år i Doha började han springa för Qatar istället.

Hur påverkas han av blockaden hans hemland utsätter landet han springer för?

– Inte märkbart, visar det sig efter fredagens försök.För att få ett svar på det måste du gå till regeringen. Jag jobbar inte i regeringen. Jag jobbar på löparbanan. Jag har inga problem.

Har det påverkat dig på något sätt?

– Det kommer fixas en dag. Vi är fortfarande familj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.