Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hemlig maskin ska avslöja skidfusk

Fluorvallan i skidsporten kan snart vara ett minne blott.
Ett tyskt företag jobbar just nu med att utveckla en maskin som ska kunna kontrollera användningen av det omdiskuterade ämnet, skriver Expressen.

Tidningen har pratat med Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet (Fis), om den fram till nu hemlighållna maskinen. Han berättar att arbetet går som planerat, och att en prototyp ska vara klar i början av sommaren.

– Tekniskt så är vi redo. Vi har allt under kontroll. Utvecklingen av testningsmaskinen går nu helt enligt plan. De gör en massa tester just nu, och resultaten är väldigt lovande, säger Mignerey till Expressen.

Tas i bruk i vinter?

Planen är att testmaskinen ska kunna tas i bruk redan till vintern, och att den ska kunna kontrollera samtliga skidpar som används under tävlingar. Men det är ännu inte klart vad som händer med åkare som eventuellt skulle bli påkomna.

– Vi jobbar just nu med att bestämma reglerna, vilka konsekvenser det blir för de åkare som försöker åka med fluorvalla, säger Mignerey.

I november tog Fis beslutet att förbjuda det omdiskuterade ämnet fluor i skidvalla från och med nästa säsong, men skidförbundet har sedan tvingats skjuta på förbudet eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

På måndag väntas det komma ett slutligt besked om huruvida det blir fluorförbud eller inte kommande säsong.

Svenska vallachefen Petter Myhlback ser att Sverige har en fördel om det blir ett förbud. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Svenska vallachefen Petter Myhlback ser att Sverige har en fördel om det blir ett förbud. Bild: SIMON HASTEGÅRD

"Ska bli bäst"

Petter Myhlback, nybliven svensk vallachef, välkomnar utvecklingen.

– Blir det ett förbud nu i vinter vet jag att vi kommer att ligga otroligt långt fram i utvecklingen. Mitt mål är att vi ska bli bäst i klassen på det här, säger han till Expressen och fortsätter:

– Vi har styrt om vår verksamhet och har lagt ner jävligt mycket energi på det här. Redan nu i vår är 100 procent av våra tester med fluorfria produkter. Man måste vara på tå för att bli bäst.

Fakta: Fluorvalla

Fluorvallor har varit omdiskuterade i många år. En forskningsstudie från Örebro universitet 2011 visade att gifter från vallorna kan lagras i kroppen, och att vallare i svenska landslaget var speciellt utsatta.

I november beslutade Internationella skidförbundet (Fis) att förbjuda fluorvalla till säsongen 2020–2021 och angav tre skäl för detta: att vallare och skidåkare ska slippa andas in farliga ångor från vallorna, att vallorna är väldigt dyra samt av hänsyn till miljön.

Problemet har varit att hitta en metod som kan avslöja de som eventuellt bryter mot förbudet, men nu säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey till Expressen att en lösning är nära – en maskin som tillverkas i Tyskland.

Den 25 maj väntas det komma ett slutligt besked om huruvida det blir fluorförbud eller inte kommande säsong.