Helsingborgs Anthony van den Hurk, mitten, jublar med lagkamraterna efter sitt 2–0-mål hemma mot AIK på Olympia.
Helsingborgs Anthony van den Hurk, mitten, jublar med lagkamraterna efter sitt 2–0-mål hemma mot AIK på Olympia. Bild: Anders Bjurö/TT

Helsingborg skrällde mot AIK: "Stor lättnad"

Han värvades som skyttekung men hade inför mötet med AIK kammat noll i allsvenskan. I söndagens match presenterade sig Anthony van den Hurk och ledde Helsingborg till skrällseger.
– Det är en stor lättnad. Ibland behöver man bara en första vinst, sade anfallaren efter 2–0 på Olympia.

ANNONS

Tabelljumbon Helsingborg stod förvisso utan seger men kom till spel efter att ha gjort säsongens två första mål i kryssmatchen borta mot Djurgården.

Frågetecknen var många inför det fotbollsallsvenska hemmamötet med AIK. En lång rad spelare saknades. Förutom målvakten Kalle Johansson, lagkapten Andreas Granqvist och ytterligare sju spelare.

Det krävdes att någon skulle träda fram och visa vägen.

Anthony van den Hurk öste förra året in mål i den holländska andraligan och snittade nästan 0,5 mål per match. Men i HIF:s tröja hade han fram till AIK-mötet ännu kammat noll.

"Vill göra mål"

Det var dock holländaren som skulle ligga bakom hemmasegern. I den 68:e minuten slog van den Hurk inlägget som Alex Timossi Andersson stångade i mål.

ANNONS

2–0 gjorde van den Hurk själv när han kastade sig fram och nickade in Filip Sjöbergs inlägg.

– Som anfallare vill man göra mål. Jag har sagt tidigare att där inte är någon press, men som anfallare spelar man alltid under press. Så jag är väldigt glad, sade Van de Hurk efter matchen.

– Vi spelade mer direkt och det hjälpte.

"Medger att det var straff"

Under fjolårssäsongen gjorde van den Hurk 17 mål på 27 matcher för Maastricht. På söndagen presenterade han sig för den svenska publiken.

– Allt har varit så speciellt, med corona och allting. Nu känner jag att jag blir starkare och starkare.

I den första halvleken sköt AIK:s Bilal Hussein ett skott som träffade Martin Olssons hand. AIK:arna skrek på straff men domare Glenn Nyberg viftade avvärjande.

– Jag kan medge att det var straff. Men vi har haft det tufft och behövde lite tur. Jag klagar inte, sade Martin Olsson.

Martin Hardenberger/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS