Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hellner: "Ångrar många val som jag gjort"

Astmadebatten har präglat skidvärlden inför premiären. Det har också fått Marcus Hellner att fundera på sina egna val och luftrör som tagit skada genom åren. – Jag kan ångra många av de val som jag har gjort, säger han till Sportbladet.

Efter Martin Johnsrud Sundbys dopningsavstängning på grund av atsmamedicin så har den vanliga sjukdomen i längdåkningsvärlden blivit det kanske hetaste ämnet inför säsongsstarten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den kyla som längdåkarna utsätts för nästan dagligen under och inför tävlingssäsongen gör att de utsätter sina luftrör för stora påfrestningar. En av de svenska åkarna som har problem med astma Marcus Hellner och debatten har fått honom att tänka igenom sina egna val. 

– I Gällivare där jag bor är det kallt och som skidåkare ska man vara hård mot sig själv. Man ska vara tuff och inte ge sig för väder och vind, man viker inte gärna ner sig. Men jag ångrar en del saker, sånt som jag inte borde ha gjort, säger han till Sportbladet.

Han nämner till exempel intervallpass i stark kyla som ett problemområde.

– Jag tror att man ska fundera ­lite över vilka temperaturer man ska tävla och träna i.  Man kanske bör begränsa de hårda påfrestningarna och vara lite mer försiktig, säger han till tidningen.

Internationella skidförbundet har en gräns på minus 25 grader på stora delar av banorna. Vid sådan förhållande ska loppen ställas in eller skjutas upp. Men det är inte aktuellt att ändra gränserna just nu trots den aktuella debatten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.