Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hästarna har intagit Göteborg där SM i sportkörning avgörs i helgen.

Helgens hästfest - test inför EM i Göteborg

Hästar och vagnar har intagit Göteborg där SM i sportkörning avgörs i helgen. - Ett viktigt genrep inför EM om knappt ett år, säger Tomas Torgersen, tävlingsansvarig vid Gotevent.

SM med tre discipliner är redan i gång.
I går och i dag körs dressyr på Heden, i morgon är det dags för maratonkörning genom stan till banan i Slottsskogen och på söndag är de tävlande tillbaka på Heden där mästerskapet avslutas med precisionskörning (koner).

Vikt och balans

Under SM tävlas det med ponny och häst och totalt är det närmare 60 ekipage som gör upp. Ekipagen har antingen en, två eller fyra hästar framför vagnen och förutom kusken finns minst en groom på vagnen som hjälper till att fördela vikt och hålla balans.
Det mest visuella och spektakulära under SM-helgen är maratonkörningen genom stan.
- Det är den organisatoriska utmaningen inför EM. Det är då vi får se om vi har tänkt rätt. Logistiskt och praktiskt är det mycket som ska klaffa bland bilar och spårvagnar, säger Tomas Torgersen.

Kör genom stan

Ekipagen under lördagen kör från Heden via Bältespännarparken, Storan och Kungsparken. Därefter en bit i Allén, sedan via Skolgatan och Skanstorget och bort mot Slottsskogen där en bana med åtta avancerade hinder väntar. Vägen till banan är främst till för att hästarna ska bli uppvärmda men ingår också i tävlingen eftersom det finns en maxtid på 20 minuter. 

Tungviktaren

Maratontävlingen är den mest rafflande under mästerskapet och i den är det förstås fyrspannkörningen som är tungviktaren.
Traditionellt har Sverige legat långt framme i fyrspann, men under senare år det varit si och så med resultaten. Vid VM i Nederländerna för en knapp vecka sedan slutade det svenska laget i fyrspann sjua.
Kusken Axel Olin, som ingått i det svenska landslaget sedan 2008, var inte med vid VM, men kör helgens SM.

Tre ton rullar

-  Att få ihop ett bra lag och bra hästar i fyrspann tar tid och är kostnadskrävande. Men jag tycker att det börjar se bra ut, vi är på gång. Den stora utmaningen är att försöka få till bra resultat under EM på hemmaplan nästa år. Då är det dessutom bara fyrspann som körs, säger han.
Att se ett fyrspann i aktion är fascinerande. Det går fort och körs med precision, oftast på liten yta.
- Det är rejäla krafter och tyngder det handlar om. Hästar och vagn väger cirka tre ton – sedan ska det dessutom på tre personer säger Axel Olin.
SM är den enda tävlingen han kör i Sverige i år.
- Oftast är vi en bit ner i Europa, det är pengarna och konkurrensen finns, säger han.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.