Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Heims handboll finns inte mer

En klassiker försvinner från handbollen. IK Heim – med sju SM-guld i bagaget – lägger ner.

Sedan några år har den förra storklubben Heim endast representerats av ett herrlag. Föreningen samarbetar med Mölndals handboll. Det är i den klubben alla ungdoms- och damlag finns.

Det är ekonomiska skäl som ligger bakom beslutet att lägga ner handbollen under namnet Heim. Sponsorerna har hoppat av helt enkelt.

- Visst är det vemodigt. Skittråkigt. Jag har varit med som ledare i 35 år och så får jag uppleva en sådan här grej. Besvikelsen är stor, säger Kurt Lindberg som är sportansvarig i föreningen.

Heim bildades 1923 i Göteborg. Mellan 1950 och 1983 tog klubben sju SM-guld.

Landslagsspelare som bland andra Claes Hellgren, Björn Jilsén, Per Jilsén, Thomas Augustsson, Per Carlén och Lennart Ebbinge har spelat i klubben och förre förbundskaptenen Ingemar Linell, som nu är i danska Kolding, har varit spelare och tränare i klubben

- Ja, det är fantastiskt vad föreningen gått igenom. Jag talade med Linell härom dagen. Han trodde inte det var sant. Jo, jo, sa jag. Det här är inget practical joke. Det är sant, säger Kurt Lindberg.

Det var Lindberg som tog klubben till Mölndal 2003.

- Syftet var att få en hall att spela i. Det gick ju inte i Valhalla. Vi skapade ett samarbetsavtal med Mölndal och klubbarna har haft varsin styrelse. Jag är den ende som suttit i båda. Det lyckliga i alltihop är att Heim inte har en krona i skulder. Och att äventyra Mölndals förening gör vi inte, då lägger vi hellre ner.

Mölndal kommer nu att ta över Heims plats i division 2 och Kurt Lindberg fortsätter som sportansvarig för Mölndal

- Nu handlar det om att försöka bibehålla laget och division 2-laget.

Namnet Heim kommer dock att finnas kvar – som bowlingförening.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.