Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hegerberg vill bli komplett

Ada Hegerberg är bara 21 år, men har redan framgångar nog för en hel fotbollskarriär. Nu vill norskan leda Lyon till en ny Champions League-triumf.

Det ser ljust ut för Lyon inför kvartsfinalreturen mot Wolfsburg. Det franska laget vann med 2–0 på bortaplan i Tyskland, och det ska mycket till för att de ska släppa ifrån sig den ledningen hemma på Stade de Lyon.

- Men vi har räknat med två tuffa matcher, säger Hegerberg, som själv startade den första matchen på bänken och kom in efter paus och bland annat spelade fram Dzsenifer Marozsán till 2–0-målet.

Hon är själv väldigt van vid att vara den som gör målen. Hegerberg vann skytteligan i Champions League förra året och satte bland annat ett mål i finalen mot just Wolfsburg, som Lyon sedan vann på straffar.

Press på mål

Hon utsågs senare till 2016 års bästa spelare i Europa, och många höjde på ögonbrynen när hon inte ens fanns med bland de sista nominerade till priset som världens bästa.

- Det är enkelt att säga att när man nått en viss nivå ska man säga att "jag ska bli bäst i värden". Men det är inte det jag fokuserar på. Jag jobbar inte för att bli bäst, utan för att bli lite bättre varje dag. Ambitionen är inte att bli bäst, det är ju att vinna troféer och spela med landslaget. Skulle det komma skulle det vara en sjukt kul bonus.

Totalt satte Hebergberg 54 mål förra säsongen och hade stor del i Lyons trippel, med segrar även i ligan och franska cupen. Hon vet att många förväntar sig att hon ska spruta in mål även i år, men tar pressen med ro.

Färre mål

- Det var en viktig fråga efter säsongen i fjol, när jag reflekterade lite över vad som har hänt. Men före den säsongen funderade jag inte på hur många mål jag skulle göra, utan jobbade hårt och detaljerat för att vara i bra form, att vara tränad, och då kom målen.

- Jag förväntar mig inte att jag ska göra lika många mål i år, helt ärligt. Jag försöker egentligen utvecklas. Det sättet att tänka tror jag ger mer långsiktig framgång.

Hon gjorde seniordebut i norska Kolbotn när hon bara var 15 år, och hjälpte samma år Norge till final i U19-EM. Sedan dess har karriären gått via Stabæk och Turbine Potsdam till Lyon. I sommar hoppas hon, förutom att kunna försvara Champions League-titeln, även göra ett minst lika bra EM med Norge som 2013 då laget gick till final.

- Jag har lyckats i Europa med Lyon och nu vill jag väldigt gärna lyckas med landslaget också. Att vinna i sig självt ger väldigt mycket motivation och hunger. Jag ska bli den mest kompletta spelaren jag kan bli.