Victor Hedman har länge klassats som en NHL:s allra bästa backar, men 29-åringen har aldrig vunnit Stanley Cup. I natt kan det hända. Arkivbild.
Victor Hedman har länge klassats som en NHL:s allra bästa backar, men 29-åringen har aldrig vunnit Stanley Cup. I natt kan det hända. Arkivbild. Bild: Chris O'Meara/AP/TT

Hedman kan bli Stanley Cup-mästare i natt

Efter det långa coronaavbrottet i våras och nästan två månader i en covidsäker bubbla står Victor Hedman vid sina drömmars mål. I natt kan han bli Stanley Cup-mästare.
– Jag har aldrig spelat en större match, såklart, och jag ser fram emot den enormt mycket. Det är det här man alltid drömt om, säger Tampa Bay-backen till Aftonbladet.

ANNONS

Victor Hedman har stått i centrum hela Stanley Cup-slutspelet och radat upp viktiga insatser och avgörande mål.

Natten till lördagen spelade han fram till Kevin Shattenkirks avgörande mål i förlängningen mot Dallas som gav Tampa Bay 3–1-ledning i finalserien och därmed matchboll.

Kort vila

Vilan efter matchen blir kort, för redan natten till söndagen spelas den femte matchen i den coronasäkrade bubblan i Edmonton. Seger för Tampa Bay och det är avgjort.

– Att få spela om Stanley Cup är vad man alltid drömt om och jag ser fram emot det enormt mycket. Samtidigt är vi fortsatt ödmjuka i laget. Vi tar inte ut något i förskott, vi måste vinna en match till och vet att det blir oerhört svårt, säger Victor Hedman till Aftonbladet.

ANNONS

Backen från Örnsköldsvik har länge räknats som en av NHL:s bästa backar, men hans lag har aldrig fått till det i slutspelet under Hedmans tid i klubben. Men nu är det nära.

Hedman har haft ett fantastiskt slutspel. Han har gjort tio mål och är i närheten av rekordet för flest mål av en back i ett slutspel, som innehas av Paul Coffey. Edmontonlegendaren gjorde tolv mål i slutspelet 1985.

Bäst i slutspelet

Han är dessutom en av favoriterna till att utses till slutspelets mest värdefulla spelare – i så fall förste svensk sedan Henrik Zetterberg i Detroit 2008.

– Vi är inte här för att sätta personliga rekord, sade Hedman tidigare i veckan till nhl.com. Vi är här för en enda sak och det är att vinna Stanley Cup, så när jag får pucken på min klubba passar jag eller skjuter jag, men jag är så klart nöjd med hur det har gått.

Efter Dallas seger i den första matchen har Tampa Bay vunnit tre raka, däribland i nattens match där Florida-laget avgjorde i förlängning.

Just spelet i numerärt underläge har plågat Dallas under finalserien. I fjärde matchen gjorde Tampa Bay tre mål på fyra chanser i spelformen.

– För det första tar vi för många utvisningar, så deras bästa spelare får spela för mycket. Vi måste vara kvar på isen och måste få ut pucken ur egen zon snabbare, säger svenske Dallas-backen John Klingberg.

ANNONS

Nu är laget i brygga och behöver ladda om för att vinna den första av tre matcher i följd för att vinna Stanley Cup.

– Det är en annan match, det som hände i dag är historia, säger Klingberg sammanbitet.

Mikael Forsell/TT

John Klingbergs Dallas måste vinna tre matcher i följd för att vända finalserien. Arkivbild.
John Klingbergs Dallas måste vinna tre matcher i följd för att vända finalserien. Arkivbild. Bild: Jeffrey McWhorter/AP/TT

Fakta: Stanley Cup-finalen

Stanley Cup-finalen spelas i bäst av 7 matcher, alla spelas i Edmonton.

Match 1: Dallas–Tampa Bay 4–1.

Match 2: Tampa Bay–Dallas 3–2.

Match 3: Tampa Bay–Dallas 5–2.

Match 4: Tampa Bay–Dallas 5–4, efter förlängning.

Match 5: Spelas 02.00, natten till söndagen.

Ev match 6: Spelas 02.00, natten till tisdag 29 september.

Ev match 7: Spelas 02.00, natten till torsdag 1 oktober.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS