Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Balkander: Hata förluster, aldrig människorna bakom

Okej, jag gör inte anspråk på att lösa ett av vår tids stora samhällsproblem, näthatet, men jag har en önskan. Kan vi inte alla tänka efter en extra sekund innan vi trycker ut våra inlägg på sociala medier framöver? Om inte annat för mottagarens skull.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det tog nästan en timme av presskonferensen på Sankt Jörgen Park Hotell, där fotbollslandslaget EM-laddar inför det mästerskap som för svenskt vidkommande inleds med match mot Spanien på måndag.

Sedan brann det till i ögonen på både Sebastian Larsson och Marcus Berg.

Jag har den fullaste förståelse för att mediatid inte är det allra mest uppskattade en idrottare ”utsätts för” under ett mästerskap.

I fallet med Larsson och Berg, som båda debuterade för fotbollslandslaget i februari 2008, är det sällan några problem. De säger vad de tycker, de svarar om på liknande frågor och gör det professionellt.

Det är en del av jobbet.

Sällan blir det mer än så.

LÄS MER: Larssons ilska: ”Jag tycker att det är bedrövligt”

Sebastian Larsson vill se ansvarstagande från de stora plattformarna

Torsdagen 10 juni på ett podium i ett stort luftkonditionerat presstält på en gräsmatta på Hisingen var något annat.

Frågorna var på väg att sina, samtalsämnena nästan slut när spörsmålet plötsligt handlade om vad landslagsveteranerna tyckte om att en av lagkamraterna, Dejan Kulusevski, utsatts för massivt hat på sociala medier efter det att han testat positivt för covid-19 under tisdagen.

Hatet var grundat på att Juventusspelaren medvetet skulle ha velat skada det svenska landslaget genom oaktsamhet under en ledighet.

Sebastian Larsson sade sig inte vara förvånad över företeelsen i sig – att hat på nätet existerar – och riktade istället fokus mot de företag som driver plattformarna där hatet utspelar sig.

”Det är noll intresse från de stora företag som driver det här, att göra något åt det. De måste kunna hållas ansvariga för det.”

LÄS MER: Kulusevski gick på middag – straffas inte

Alla är värda en andra chans, vi är alla olika

Marcus Berg tog vid:

”Vissa grejer är övertramp och inte okej. Som ”Seb” säger, någon måste ta tag i det. Det måste tas ett beslut att det inte är okej och få bort det.”

Var vi där och då med om stunden då alla insåg? Att det räcker nu. Att det får vara bra. Att vi alla är människor av kött och blod, med känslor, ansvar och möjlighet att tänka om. Att vi måste sluta hata.

Fotbollsmästerskap generellt är tillfällen då människor möts, upplever saker tillsammans och talar om kommande matcher. Det är också unika tillfällen för de ansvariga och oss andra att skicka budskap och trycka på vad som verkligen är viktigt.

Man behöver inte vara religiös för att kunna skriva under på människors lika värden, behovet av en andra chans, på respekt, på olikheter och en hel del annat.

Hata förluster, aldrig människorna bakom

Om jag ska vara helt ärlig struntar jag i hur det går för Sverige och övriga nationer den kommande månaden, bara vi slipper stå som i Gelendzjik och lyssna till spelare som blivit kränkta efter insatser i fotbollsmatcher.

Hata förluster, aldrig människorna bakom.

Kom också ihåg följande: Alla idrottare gör sitt bästa. Alla idrottare gör så gott de kan. Alla idrottare gör misstag (andra människor med). Det är inte meningen. Det kan bli så. Det är inget att hata för. Okej?