Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Harlaut är djupt besviken efter fiaskot i slopestylen.

Harlaut efter fiaskot: "Det är bara synd"

Henrik Harlaut, 26, är en av världens främsta slopestyleåkare, men han är också vidskeplig. Han gillar inte udda nummer. Då ska man nog inte åka OS med siffran 13 på bröstet. Och så slutade det som det gjorde – med ett fiasko.

I sina bylsiga kläder tog Harlaut liften upp till starten som ett av Sveriges största guldmedaljhopp i Pyeongchang.

Två kvalåk senare försvann han först från tävlingen och sedan från allt och alla i sällskap med en blödande tunga.

Harlaut ville helst hålla sig för sig själv och bara de närmaste fick komma i närheten. Lätt att förstå efter ett sällsynt dåligt första kvalåk och ett andra som inte var i närheten av att ge en finalplats.

Han som ville så mycket åstadkom så lite – och det hjälpte inte att siffermystiken balanserades med att han lottades att starta som 16:e åkare.

- Han sammanfattade det med att det inte var hans bästa dag i livet. Och jag tror att han kan sammanfatta det själv när han kommer hit, sade SOK:s mediechef Lars Markusson när svenska reportrar på plats undrade vart Harlaut tagit vägen.

Slog i munnen

Mediechefen hittade honom till slut i matsalen och Harlaut masade sig upp till målområdet för att se finalen.

Då hade något av den värsta besvikelsen lagt sig och han började med en ursäkt.

- Jag trodde ingen ville prata med mig eftersom det gick som det gick. Jag visste inte att jag behövde komma.

TT: Vad hände i åken?

- Nja, det gick inte som jag ville. Jag missade lite på railen i första åket. Jag hade inte riktigt koncentrationen med mig och så ramlade jag och slog i munnen rätt hårt. Nu har jag fått smärtstillande men tungan och käken gör ont.

- Jag tror att det gjorde att jag tappade koncentrationen inför det andra åket. Där tänkte jag göra vad jag kan, men tyvärr gick det inte.

75,80 poäng var på tok för långt för att Harlaut skulle krångla sig in bland de tolv som gjorde upp om medaljerna i tre finalåk.

I stället landade han på 17:e plats.

"Det är bara synd"

TT: Hur besviken är du?

- Målet var helt klart att nå finalen, men det som har hänt har hänt, jag kan bara tänka framåt. Jag är inte klar, liksom. Jag har kapaciteten, det vet jag. Det är bara synd. Det kunde ha gått väldigt mycket bättre och jag vet att jag kan så otroligt mycket bättre.

Harlaut tillhörde favoriterna även i Sotji. Då kom han sexa. Den här gången kom han till OS med ett än större tryck på sig.

- Jag hade ingen extra nervositet eller så. Det var inget som störde mig på det sättet. Jag ville verkligen göra det svåraste åk jag kan göra. Jag var sugen på det och kände att det kunde gå. Hade det gått hade det räckt långt.

- Det är jobbigt att det inte gick.

Fick träffa kungen

Något gav i alla fall dagen. Kung Carl Gustaf dök upp i målområdet lagom till finalen och majestätet ville träffa Harlaut.

- Är han här! Sjukt fett. Kungen, han är ju kungen liksom.

Norrmannen Øystein Bråten tog guldet, före amerikanen Nick Goepper och kanadensaren Alex Beaulieu-Marchand. Oscar Wester nådde finalen som ende svensk. Han kom elva.