Vane vinterolympiern Mattias Hargin kan OS-fällorna. Arkivbild.
Vane vinterolympiern Mattias Hargin kan OS-fällorna. Arkivbild.

Hargin: "Maten i OS-byn alltid riktigt dålig"

Livet i OS-byn kan vara inbjudande. Men där döljer sig många fällor för den oinvigde.

ANNONS
|

32-årige Mattias Hargin gör sitt tredje olympiska spel. Efter Vancouver, Kanada, och Sotji, Ryssland, väntar nu Pyeongchang, Sydkorea.

Tre olika länder i tre olika världsdelar. Vad kan de ha gemensamt?

- Det är inte alltid det bästa boendet, och långt ifrån den bästa maten, säger Mattias Hargin.

- Det är ändå intressant, man kommer till en OS-by där det bor atleter och alla ska prestera sitt bästa på fyra år – och så är maten, ja, alltså riktigt dålig. I Sotji var maten äcklig.

ANNONS

SOK-kockar på plats

Sveriges olympiska kommitté har egna kostrådgivare och kockar med sig till OS och försöker även bidra till att utövarna ska känna sig som hemma genom att ta med sig svensk mat och godis.

Men allt faller inte alla i smaken.

- Det här är ingen pik, men ändå roligt. Det SOK tog med till Sotji var Ahlgrens bilar och andra svenska grejor. Men jag kände: ta med en smoothie så kanske jag presterar, jag vill inte sitta och smaska på bilar, skrattar Hargin.

Alpinåkaren har inte besökt OS-byn i Pyeongchang. Men han var i Sydkorea för två år sedan för att inspektera backarna i Yongpyong, där teknikgrenarna avgörs.

- Vi åkte friåkning i backen och fick ett öga för det. Jag var lite emot att åka dit för att det var tidskrävande med tajt schema. Men efteråt känner jag att det var bra gjort. Nu har jag en bild av hur det ser ut och då blir det lättare att visualisera. Det kan man dra nytta av.

ANNONS

Hargin ingen turist

Slalomen avgörs 22 februari och lagtävlingen i parallellslalom näst sista OS-dagen. Därför blir det en sen ankomst för Hargin.

- Jag tror det är viktigt att inte vara där för länge. Utan mer in och ut. Komma dit, tävla och sedan köra på. Så att man inte går där och sneglar runt och turistar.

Hargin är van vid det kringflackande liv som han som alpin elitåkare lever. Men OS skiljer sig från det inrutade mönstret från VC-cirkusen.

- Då är vi på samma orter och allt funkar för att vi gör på samma sätt. Man har sin rutin. På ett OS är det fler sporter och fler utövare – allt är lite krångligare. Man möter människor man inte är van vid och på det sättet blir det utanför mönstret. Men just på plats känns det inte sjukt pressat för att det är så mycket större.

ANNONS
TT

Fakta: Det saknar svenskarna mest i OS-byn

Med kostrådgivare och egna kockar hjälper SOK de svenska vinterolympierna.

Linda Bakkman, en av kostrådgivare, om...

... den "gigantiska" OS-matsalen:

"Där är tanken att alla kulturer och nationer ska hitta sina kök och känna igen sig, och det är öppet alla dygnets timmar. Det är en otrolig upplevelse att komma in i matsalen – det är så mycket folk. Det är väldigt intensivt, upplever många, och det är svårt att komma till ro. Man måste skapa sin egen lilla sfär av lugn och ro och teama upp med laget."

... "nybörjarmisstag" i matsalen:

"Buffén är massiv och vid en första anblick finns allt. Ett vanligt nybörjarmisstag är att man hugger in på allt. Vårt råd är att gå på ett spår i taget. Annars är det lätt att man lessnar efter några dagar."

... andra fällor:

"Det är klart att det inhemska ska gå igenom. Men det kanske inte är den maten man testar på tävlingsdagen, efter att ha förberett sig i flera år."

... vad svenskar saknar mest:

"Vi tar med en del från Sverige. Svenskar saknar bröd. Klart att det finns bröd men det är inte alls det utbudet vi är vana vid. Andra typiska svenska grejor är knäckebröd, kaviar, och havregryn så klart."

"På SOK-personalens kontor brukar det finnas svenskt godis och svenskt kaffe. Där svenskpyntas och svenskpräglas det. Där ska man kunna slappna av."

ANNONS