Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åge Hareide ser fram emot kommande VM-slutspel.

Hareide: "Inget är större än ett VM"

Han har vunnit mästerskap i tre länder som klubblagstränare och fört Malmö FF till två gruppspel i Champions League. Nu står Åge Hareide, 64, inför sin höjdpunkt i karriären.

Norrmannen Åge Hareide har samlat sina danska VM-spelare till lägret i Helsingör. På spelarhotellet Marienlyst får han många frågor från de danska journalisterna om varför mittfältsduon Pierre-Emile Højbjerg, Southampton, och Daniel Wass, Celta Vigo, samt vänsterbacken Riza Durmisi, Real Betis, gallrades bort när Hareide dagen innan bantade ner bruttotruppen från 35 till 27 spelare.

- Jag har prioriterat lojaliteten. De spelare som har varit med hela vägen, säger Hareide bestämt.

"En mental process"

Efter succén i Malmö FF med SM-guld 2014 och två raka Champions League-gruppspel (2014, 2015) tog Hareide 2016 över ett stukat danskt landslag. Danmark hade precis förlorat ett EM-playoff över två matcher mot Sverige.

- Det har varit en process, och kanske framför allt en mental process. Att tro på det igen. Starten var lite tuff och det var ett dramatiskt år innan när de inte kom till EM i Frankrike. Förlusten mot Sverige i playoff-matchen på Parken tror jag satte sig i huvudet på spelarna, säger Hareide.

TT: När vände det?

- Den största vändningen var efter att vi tappade två i rad (i VM-kvalet) mot Polen och Montenegro. Spelarna själva kom samman och vi klarade oss ur det till något positivt. Efter det har det bara varit positivt.

Danmark gick obesegrat i de återstående sju VM-kvalmatcherna och slutade tvåa i kvalgruppen efter Polen. I playoff slog danskarna sedan Irland med 5–1 på bortaplan efter att hemmamötet slutat 0–0. Danmark var därmed kvalificerat för sitt första VM sedan Sydafrika 2010.

- Ett VM är det absolut största. Det finns inget större än ett VM, säger Hareide, som vunnit ligan i Sverige (MFF och Helsingborg), Norge (Rosenborg) och Danmark (Brøndby).

Lennartsson som dansk scout

Inför träningen på Helsingörs idrottspark snackade Hareide med svensken Jörgen Lennartsson. Den tidigare svenske U21-förbundskaptenen och IFK Göteborgs-tränaren arbetar som scout för det danska landslaget och har specialstuderat Australien i Danmarks VM-grupp. Innan dess väntar dock Peru i premiären och sedan världsnationen Frankrike i sista gruppspelsmatchen.

- Vår målsättning är att komma vidare från gruppen, sedan beror mycket på vilket motstånd som väntar i en åttondelsfinal. I en match kan allt hända, säger Hareide.

På lördag väntar landskamp mot Sverige i Stockholm. Därefter möter danskarna Mexiko i Brøndby den 9 juni innan flygplanet mot Ryssland lyfter den 11 juni.

- Det blir ett bra test för oss. Vi får försöka bryta ner Sverige – det är ett bra lag att öva sig mot eftersom de är så bra organiserade och arbetar så hårt. Då krävs det lite extra av oss själva, säger Åge Hareide.